Hram Svetog Vasilija: Posebno novobeogradsko zdanje

Crkve su po svojoj formi, barem kod nas, konzervativno izvedene građevine. Praktično, osim tradicionalnog “srpsko-vizantijskog” stila, kome se u raznim varijantama stremi danas prilikom gradnje novih bogomolja, postoji još samo barokni stil kakav viđamo najčešće u vojvođanskom delu zemlje.

Međutim, u Beogradu postoje i drugačije, neobične crkve, čije arhitekte su pokazale slobodu i originalnost, kombinujući pritom i tradicionalne obrasce, darujući našem gradu potpuno jedinstvene bogomolje.

Jedna takva crkva nalazi se na Bežanijskoj kosi – posvećena je svetom Vasiliju Ostroškom.

Nemoguće je proći pokraj ovih građevina, a ne zaustaviti pogled na njima. Svojom neobičnom arhitekturom one postaju simbol delova grada u kojima su podignute. Pri tom, deluju veoma slično, kako po materijalu od koga su izgrađene, tako i po obliku.

Crkva svetog Vasilija Ostroškog prva je crkva koja je podignuta na Novom Beogradu, izuzimajući onu staru bežanijsku koja datira iz vremena kada Novi Beograd uopšte nije bio u planu.

Arhitekta Mihajlo Mitrović inspiraciju je pronašao u ranohrišćanskim bogomoljama, čija je osnova rotonda, jednostavna i “čista”. Monumentalni ulaz sa stepenasto izvedenom strehom i pravoslavnim krstom jasno ukazuje na to da ste na pragu pravoslavne svetinje.

Posebnu veličanstvenost hramu daje njegova unutrašnjost, jer je rotonda projektovana tako da ne postoji nijedan stub koji bi zaklanjao pogled ka svodu.

Zvonik je potpuno izdvojen od rotonde, ali spojen sa njom zalučenim tremom.

S obzrom na to da je ovaj hram podizan u teškim vremenima, u periodu od 1996. do 2001. godine i da smo u vreme njegove izgradnje doživeli NATO agresiju, na fasadi od opeke urađen je jedan detalj koji treba da nas seća na ova nesrećna vremena – upisan je datum 24. 3. 1999.

Inače, Mihajlo Mitrović projektovao je i kulu “Geneks” – Zapadnu kapiju Beograda i nezaobilazni simbol novog dela grada.

Tagovi

Pročitajte još:

Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn