I DALJE JE NEIZVESNA SUDBINA NOVOBEOGRADSKOG SPLAVA: „Fristajler” još u mulju

Sa splava su skinuti natpis i dekorativne ploče, ali se još ne zna kada bi moglo da počne njegovo izvlačenje. – Od Brankovog mosta ka Dunavskom keju u dužini od oko 800 metara nalazi se tridesetak plutajućih objekata, a od tog broja 21 su restorani i klubovi.

Splav-restoran „Fristajler” koji je potonuo u novogodišnjoj noći i dalje se nalazi u vodi. Ali, juče je naša ekipa kraj delimično potonulog plutajućeg objekta zatekla pet osoba, a od toga su dve bili ronioci. Sa splava je skinut natpis i dekorativne ploče koje su služile kao neka vrsta fasade.

Radovi su počeli pre nekoliko dana, ali kada će krenuti izvlačenje još se ne zna i kako će biti izvađeno zavisi mnogo i od samog stanja splava, ali i od stanja na reci. Postoje dva načina kako se to radi. Jedan je uz pomoć dizalice i sajli, a drugi uz pomoć vazdušnih jastuka. Prvi način je klasični, stari, a drugi savremeniji i podrazumeva da se u vazdušne jastuke pomalo upumpava vazduh i splav diže polako. Problem je u ovom slučaju što se objekat jednim delom naslonio na rečno dno pa je pitanje kako ti jastuci mogu da se podvuku.

U svakom slučaju, izvlačenje splava je u nadležnosti vlasnika. Još je, međutim, u toku istraga i utvrđuje se šta se tačno dogodilo u noći između 31. decembra prošle i 1. januara ove godine kada je u toku novogodišnje žurke splav počeo da tone. U tom incidentu, srećom, niko nije povređen, ali je oko 600 ljudi hitno moralo da napusti ovaj objekat. Nakon policije reagovalo je i tužilaštvo i 2. januara odredilo zadržavanje V. D. (46), menadžeru kluba, R. M. (51) direktoru kluba i državljaninu Grčke Lj. M. (51), vlasniku „Fristajlera” zbog izvršenja krivičnih dela Teška dela protiv opšte sigurnosti iz Krivičnog zakonika. Pritvor u trajanju od 30 dana određen je menadžeru i direktoru kluba, dok je vlasniku određena zabrana prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa određenim licima i posećivanja određenih mesta. U medijima se najčešće govorilo da je uzrok potonuća to što se na splavu nalazio veći broj gostiju od predviđenih 220. Neki spominju brojku i od 600 osoba. Moglo se, međutim, čuti i da je do delimičnog potonuća „Fristajlera” došlo zbog i neke nezgode na samom splavu, ali i zbog sabotaže.

Na vodotoku reke Save, od Brankovog mosta ka Dunavskom keju u dužini od oko 800 metara nalazi se tridesetak plutajućih objekata, a od tog broja 21 su restorani i klubovi. Među njima je „Fristrajler”.

Kako je u januaru najavio gradonačelnik Aleksandar Šapić, svi ovi objekti trebalo bi da budu uklonjeni sa ove lokacije i da svoje mesto nađu na drugom, odnosno na prostoru prekoputa Velikog ratnog ostrva ili uz obalu Dunavskog keja desno od hotela „Jugoslavija”. Na osnovu te odluke splavovi bi se ubuduće nalazili samo na Savskom šetalištu i prekoputa Velikog ratnog ostrva, odnosno na Dunavskom keju. Gradonačelnik je tada rekao da bi ovaj predlog trebalo da bude deo dopune Odluke o uređenju priobalja i da se nađe na dnevnom redu Skupštine grada u februaru. Ali o toj odluci se na prošloj sednici nije raspravljalo.

Tagovi

Pročitajte još: