IDEJNA REŠENJA ZA PARK NA NOVOM BEOGRADU: Muzeji, akvarijum i panoramski točak na Ušću

Osamnaest radova stiglo na urbanističko-arhitektonski konkurs za područje Parka prijateljstva – Ušće u kojem treba da se nađu i muzej umetnosti 21. veka, akvarijum i panoramski točak od 85 metara
Osamnaest idejnih rešenja nove zgrade Prirodnjačkog muzeja u trci je za izbor najboljeg na urbanističko-arhitektonskom konkursu za područje Parka prijateljstva – Ušće, koji je raspisan novembra prošle godine. Rezultate tog javnog takmičenja koje je naručio Prirodnjački muzej kako bi ova ustanova kulture od nacionalnog značaja rešila višedecenijski problem neadekvatnog smeštaja i prvi put u svojoj vekovnoj istoriji dobila namensku zgradu biće poznati 19. aprila. Žiriranje počinje, kaže Ivan Rašković, predsednik žirija i Društva arhitekata Beograda koje sprovodi konkurs.

Učesnici su imali dva zadatka: urbanistički – da ponude lokacije za Prirodnjački muzej i muzej umetnosti 21. veka, akvarijum i panoramski točak na području od 60 hektara oivičenom Brankovim mostom, Bulevarom Nikole Tesle, hotelom „Jugoslavija” i šetalištem uz Dunav i Savu, i arhitektonski – da daju rešenje za novo zdanje Prirodnjačkog muzeja.

Izabrani radovi na konkursu biće osnov za izradu urbanističkog projekta za područje Parka prijateljstva – Ušće i projektne dokumentacije za gradnju Prirodnjačkog muzeja, koja je određena kao jedan od strateških prioriteta razvoja kulture Republike Srbije od 2021. do 2025. godine.

Budući Prirodnjački muzej prostiraće se na 15.000 kvadratnih metara, parcela na kojoj će biti sagrađen imaće 4.800 kvadrata, a zdanje će moći da bude maksimalno 20 metara visine, što je visina koja odgovara Muzeju savremene umetnosti.

Za muzej umetnosti 21. veka planirano je da bude u blizini postojećeg Muzeja savremene umetnosti (on, kao ni prostor oko njega, nisu obuhvaćeni konkursom), na javnoj zelenoj površini parka, parcela od 8.300 kvadrata – područje između Brankovog mosta, ulice Ušće, njenog nastavka i Bulevara Nikole Tesle. Zdanje novog muzeja, takođe od nacionalnog značaja, imaće 25.000 kvadratnih metara.

Površine objekta akvarijuma i placa na kojem će ta zgrada biti podignuta biće petostruko manje. Glavni akvarijum imaće zapreminu od dva miliona litara, a godišnje će ga, otprilike, posetiti do 600.000 ljudi.

Panoramski točak je, u odnosu na sve ostale sadržaje predviđene planskom dokumentacijom, najprivremenijeg karaktera, navedeno je u programu konkursa. Njegova maksimalna visina trebalo bi da bude 85 metara, a oko točka će biti određena bezbednosna zona od 120 metara u okviru koje nije dozvoljena izgradnja niti postavljanje objekata.

Aktuelni konkurs pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture neće biti jedina arhitektonska utakmica na kojoj će arhitekte odmeriti snagu svojih ideja na najvrednijem prostoru kontakta grada i reka. Jer i idejna rešenja objekata muzeja umetnosti 21. veka i akvarijuma tražiće se na novom konkursu.

Tagovi

Pročitajte još:

antalya bayan escort
Free Porn
Free Porn