IZMEŠTA SE BUVLJAK NA NOVOM BEOGRADU

Planski dokument koji će danas biti na dnevnom redu Skupštine grada osnov je za gradnju otvorenog tržnog centra u komšiluku Kvantaške pijace gde će biti preseljena pijaca iz Bloka 43.

Otvoreni tržni centar (OTC) iz Bloka 43 tek sledeće godine mogao bi da bude preseljen na drugu novobeogradsku adresu u blizini Kvantaške pijace. Ta lokacija određena je pre dve godine i buvljak je trebalo da bude premešten na parcele na Bežanijskoj kosi još prošle godine zato što je leta 2019. grad prodao plac na kojem se OTC nalazi. U tadašnjem oglasu Direkcije za građevinsko zemljište pisalo je da otvorena tržnica u Bloku 43 može da bude najduže dve godine jer u tom roku grad ima obavezu da je izmesti. To se u međuvremenu nije desilo, ali jeste izmena plana detaljne regulacije za područje privredne zone „Auto-put” u Novom Beogradu, Zemunu i Surčinu, za blok između ulica Marka Čelebonovića, saobraćajnice T6 i novoprojektovane saobraćajnice da bi se prenamenila zona privrednih delatnosti u zonu komunalnih površina kako bi se izmestio OTC, površina za infrastrukturne objekte i komplekse i mreže saobraćajnica i definisala pravila uređenja i građenja. Izmene tog PDR-a bile su na javnom uvidu krajem 2021, a njegov nacrt danas će se naći pred odbornicima Skupštine grada. Usvajanjem tog planskog dokumenta, kojim je obuhvaćena površina od oko 9,7 hektara na kojoj može da se podigne 16.000 kvadratnih metara i gde će raditi 400 zaposlenih, stiču se uslovi za izradu tehničke dokumentacije i pribavljanje dozvola za novi kompleks pijace na Bežanijskoj kosi gde će biti dislociran buvljak iz Bloka 43.

– Projektovanje novog otvorenog tržnog centra moglo bi da bude završeno do kraja godine, a preseljenje zakupaca iz Bloka 43 očekujemo u drugoj polovini 2023 – navode u Gradskoj upravi.

Gradska pijaca za trgovinu neprehrambenom i prehrambenom robom, navedeno je u predlogu dopuna PDR-a, imaće plato sa tezgama i nadstrešnicom, kvantašku pijacu za prodaju robe iz kamiona, hale, lokale i administrativni i skladišni prostor, kao i parking. Dozvoljeni sadržaji u okviru objekta su javne službe, supermarket, ugostiteljstvo, rekreacija, uslužne delatnosti poput auto-perionica i slično. Planom su definisane dve građevinske parcele od oko 73.000 kvadratnih metara i „svaka od njih mora imati pristup na javnu saobraćajnu površinu direktno ili indirektno preko pristupne saobraćajnice”. Dozvoljena je izgradnja više objekata, fazna realizacija tako da svaka faza čini jedinstvenu celinu, a plan predviđa i da je na parceli potrebno obezbediti najmanje 10 odsto zelenih površina. Na obodu parcele biće i zaštitni zeleni pojas od listopadnih i zimzelenih vrsta drveća, šiblja i puzavica, koji će otvoreni tržni centar vizuelno izolovati od susednih parcela. Duž glavnih pešačkih staza planirani su drvoredi ili travnate površine sa uličnim mobilijarom, gde će kupci, naročito u letnjim mesecima, moći da predahnu.

U zaštitnom pojasu postojećih dalekovoda „nije dozvoljena izgradnja objekata namenjenih sadržajima i obavljanju delatnosti koje podrazumevaju duži boravak ljudi”, ali se mogu planirati magacini, saobraćajnice, parkinzi, zelene površine koje nisu namenjene sportskim i rekreativnim sadržajima ili odmoru i rekreaciji korisnika, navedeno je između ostalog u izmenama i dopunama planskog dokumenta.

Selidba posle tri decenije

Ako sledeće godine buvljak iz Bloka 43 bude premešten na Bežanijsku kosu, biće to posle 29 godina od njegovog otvaranja 1994. Tri godine kasnije dobio je više od 1.000 modernih tezgi sa sanducima i veliki broj zidanih lokala na obodu tržnice. Krajem devedesetih godina u Otvorenom tržnom centru vikendom se snabdevalo oko 300.000 ljudi iz svih krajeva Srbije, a pojedini su čak u nabavku dolazili organizovano autobusima, navedeno je na sajtu JKP „Beogradske pijace”.

Najveći broj prodavaca u Bloku 43 trguje odećom i obućom, a na buvljaku postoje i radnje koje nude prehrambene proizvode, plastičnu galanteriju, auto-delove i opremu, tehničku robu, posuđe i ostalo pokućstvo. Današnji izgled OTC je dobio 2010. godine, kada je pijačni plato reorganizovan zbog izgradnje pristupne saobraćajnice za Most na Adi.

 

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn