Javna prezentacija Urbanističkog projekta kompleksa Studentski grad na Novom Beogradu

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je javnu prezentaciju Urbanističkog projekta kompleksa Studentski grad na Novom Beogradu sa detaljnom razradom Faze 1 izgradnje.
Javna prezentacija biće održana u zgradi Gradske uprave grada Beograda, 27. marta br. 43-45 (sala 2 u suterenu) od 22. do 28. marta 2024. godine, svakog radnog dana od 9 do 15 časova.
Nosilac izrade Urbanističkog projekta je Energoprojekt urbanizam i arhitektura ad Beograd koje je zahtev za potvrđivanje Urbanističkog projekta podnelo u ime Ministarstva prosvete koje je investitor.
U toku javnog uvida, elaborat za javni uvid za potrebe izrade Urbanističkog projekta, biće izložen i na sajtu Grada Beograda www.beograd.rs u rubrici „Gradski oglasi“. Zainteresovani mogu tokom javne prezentacije da obave uvid u Urbanistički projekat, kao i da svoje primedbe i sugestije na planirana rešenja u pisanoj formi dostave na pisarnicu Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, Kraljice Marije br.1 najkasnije do 28. marta 2024. godine, navodi se na sajtu grada.
Podsetimo, u toku leta 2022. objavljen je arhitektonski konkurs za uređenje Studentskog grada koji je predvideo novi objekat za smeštaj hiljadu studenata, kao i da se osmisli rešenje za parterno uređenje u najvećem studentskom kampusu na Balkanu koji se prostire na oko 10,4 hektara. U konkursu čiji je naručilac bilo Ministarstvo prosvete je tada zatraženo da anketno daju idejno rešenje rekonstrukcije i adaptacije postojećih objekata, domova 1, 2, 3 i 4, izuzev Doma kulture Studentski grad koji je pod zaštitom i predviđen je za zadržavanje u postojećem stanju.
Konkurs je predvideo da najbolji rad posluži kao osnov za izradu urbanističkog projekta, a kako je tada naglašeno proširenje smeštajnih kapaciteta u Studentskom gradu finansiraće se iz kredita Banke za razvoj Saveta Evrope.
Konkursom iz leta 2022. bio je obuhvaćen Studentski grad u Ulici Tošin bunar 143–157a, odnosno prostor između Tošinog bunara (na zapadu), Bulevara Zoran Đinđića (na severu), Studentske ulice (na istoku) i saobraćajne veze auto-puta (iz pravca Niša) sa ulicama Tošin bunar i Studentskom koja nije realizovana. Kao lokacija novog doma površine od 24.500 kvadratnih metara i visine 32 metra određen je južni deo kompleksa, odnosno prostor između Studentske ulice i saobraćajne veze auto-puta ka Ulici Tošin bunar i doma četiri.
Svi postojeći objekti u obuhvatu konkursa za smeštaj, boravak i ishranu studenata planirani su za zadržavanje i rekonstrukciju, dok je grupa manjih komercijalnih objekata na uglu Tošinog bunara i Bulevara Zorana Đinđića predviđena za uklanjanje.
U toku jeseni 2022. objavljeno je da je na konkursu pobedio turski arhitektonski studio Nous Architecture. Autori pobedničkog rešenja bile su arhitekte Džihan Sevindik i Sidik Guvendi, sa asistentima Emirhan Ajata, Tetianom Markovom i Ekremom Zenginom. Njihovo rešenje se zasniva na građenju bez rušenja, odnosno na principu da se učini održivim ono što već postoji.
Izgrađen pre sedam decenija
Kompleks Studentski grad izgrađen je između 1948. i 1955. godine, a aktuelni izgled dobio je posle rekonstrukcije koja je trajala od 1985. do 1997. godine. Tada su domovi dobili po jedan sprat čime je povećan broj soba svake lamele, a dograđena su i liftovska jezgra kao aneksi objekata i sve sobe dobile su kompletno opremljena kupatila i čajne kuhinje.

Tagovi

Pročitajte još:

antalya bayan escort
Free Porn
Free Porn