JAVNA RASPRAVA POVODOM IZGRADNJE KULE OD 100 m NA NOVOM BEOGRADU

Građani koji su podneli primedbe na nacrt planskog dokumenta kojim je predviđeno rušenje zgrade banke u Novom Beogradu i na njenom mestu gradnja visokog objekta, sutra će moći da suoče svoje mišljenje sa urbanistima.

Gradnja kule od 100 metara na javnoj raspravi

Građani koji su podneli primedbe na nacrt planskog dokumenta kojim je predviđeno rušenje zgrade banke u Novom Beogradu i na njenom mestu gradnja visokog objekta, sutra će moći da suoče svoje mišljenje sa urbanistima
Stanova kojih sada nema, biće oko 140, što će na ovu lokaciju naseliti 400 novih stanovnika, a broj zaposlenih će sa 618 skočiti na 833 (Foto: S. Stuparušić)

Šta građani misle o planiranoj izgradnji stambeno-poslovne kule do 100 metara i pored nje poslovnog objekta do 32 metra visine umesto Alta banke na uglu bulevara dr Zorana Đinđića i umetnosti sutra će čuti članovi gradske Komisije za planove na javnoj sednici koja je zakazana za 13 časova u zgradi Gradske gradske uprave u Ulici kraljice Marije 1. Jer svi oni koji su uložili primedbe na nacrt plana detaljne regulacije (PDR) za Blok 32 u Novom Beogradu koji je bio na javnom uvidu do 18. novembra dobiće priliku da ih obrazlože. Takav način učešća javnosti za mnoge žitelje prestonice i stručnjake nije dovoljan i zato su oni u nekoliko navrata tražili da se ponovo uvedu javne prezentacije planskih dokumenata u toku javnog uvida ili ranije kako bi građanima bila objašnjena suština plana i otvorila se mogućnost za diskusiju o promenama koje slede u prostoru, a tiču se žitelja Beograda. Plan je naručilo i finansira ga preduzeće „Alta holding” iz Zemuna, a izrada je poverena projektnom birou „Zap” iz Beograda.

Šta je predviđeno u Bloku 32?

Nacrtom plana, osnov je za izdavanje lokacijskih uslova i izradu tehničke dokumentacije, obuhvaćeno je 4,28 hektara Bloka 32 između Bulevara dr Zorana Đinđića, Bulevara umetnosti i Bulevara Arsenija Čarnojevića, praktično prostor od Alta banke, bivša Jubmes banka, do ambasade Slovačke Republike. Zgrada banke preko puta tržnog centra „Merkator” biće porušena kako bi na tom mestu mogla da se zida kula i poslovni objekat pored nje. Kao razlog za zamenu zdanja banke novim visokim komercijalno-stambenim objektom u tekstu elaborata za rani javni uvid koji je prošlog septembra bio pred očima javnosti i preteča je nacrta plana detaljne regulacije, bilo je navedeno da je postojeći objekat „dobrog boniteta međutim loše pozicioniran u odnosu na izuzetno široku raskrsnicu dva bulevara”.

U odnosu za elaborat kojim je bila planirana zgrada do 120 metara, nacrtom PDR-a njena visina je smanjena za 20 metara – neće imati 25 spratova nego 20.

Arhitektonsko rešenje buduće kule koje barem po visini može da se uporedi sa „Beograđankom” moraće da verifikuje gradska Komisija za planove i koliko je poznato izgled kule još nije obelodanjen, što je za mnoge građane koji žive u komšiluku, kako kažu, nedopustivo.

Ono što se zna jeste to da će u njenoj blizini biti stanica metroa, jednog dana kada vozovi protutnje tim delom novobeogradskog podzemlja, što samo uvećava benefite te izuzetne lokacije Novog Beograda.

Ukupna površina objekata u obuhvatu plana Bloka 32 sa postojećih 51.900 povećava se na 87.600 kvadratnih metara. Stanova kojih sada tamo nema, biće oko 140, što će na tu lokaciju naseliti 400 novih stanovnika, a broj zaposlenih će sa 618 skočiti na 833.

Povučen pa ponovo oglašen na javni uvid

Nacrt plana za Blok 32 krajem avgusta u istom danu je bio oglašen na javni uvid i povučen sa njega zajedno sa još dva predloga planova detaljne regulacije – za deo privredne zone u Ovči i za vračarski blok između Krunske, Kneginje Zorke, Njegoševe i Smiljanićeve ulice. Tada su odložene i javne sednice Komisije za planove bez obrazloženja zašto je takva odluka donesena. Predlog plana za Blok 32 ponovo se našao pred očima javnosti sredinom oktobra, ali ne i druga dva nacrta planskih dokumenata.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn