JEDNA NOVOBEOGRADSKA ŠKOLA ZABRANILA UPOTREBU MOBILNOG TELEFONA: Smeju da ih uključe samo pod jednim uslovom

Forum srednjih stručnih škola pozvao je da se što pre realizuje akcija „Stop mobilnim telefonima“, odnosno da se zabrani upotreba telefona u školama, a nekoliko osnovnih škola u Beogradu uveliko upražnjava ovu zabranu, te đaci telefone u toku nastave drže isključene, osim u posebnim slučajevima.

Đaci uređaj ne smeju da koriste u toku nastave

Kako tvrde direktori i zamenici direktora nekoliko osnovnih škola u prestonici, ne postoji zabrana donošenja telefona u školsku ustanovu. Međutim, đaci uređaj ne smeju da koriste u toku nastave, a u Osnovnoj školi „Filip Višnjić“ zloupodreba telefona u toku nastave kažnjiva je disciplinskim postupkom. Učenici uređaje moraju da drže isključene u osnovnim školama „Kralj Petar II“, „Filip Višnjić“, „Nikola Tesla“, „Laza Kostić“ i „Gornja varoš“, dok je u OŠ „14. oktobar“ interni protokol o upotrebi mobilnih telefona u procesu donošenja.

Različiti uslovi za primenu telefona

Slična situacija je i u školi „Laza Kostić“ gde učenici mogu da koriste mobilne telefone uz dogovor sa nastavnicima kada im je on potreban za nastavu, a Savet roditelja ovu odluku podržao je jednoglasno.

– Mogu da koriste mobilne uređaje za projektnu nastavu, upitnike, rešavanje onlajn testova… Učenici mogu imati aparat u torbi zbog javljanja roditeljima posle nastave, ali ti mobilni telefoni moraju biti isključeni – navodi za Telegraf.rs direktorka ove ustanove, Dubravka Tomić.

Udruženje „Roditelj“: Naučiti decu zašto ne treba da koriste telefon

Predsednica udruženja „Roditelj“ Gordana Plemić kaže za Telegraf.rs da isključiva zabrana telefona nije dobra. Stava je da su deca sigurno prisutnija na nastavi ukoliko ih na časovima ne koriste, ali akcenat stavlja na to da bi decu trebalo naučiti zbog čega ne mogu da koriste uređaje u određenim životnim situacijama.

– Ovom zabranom im govorimo da je u školi zabranjeno ali nije me briga šta ćeš da radiš na ulici ili kod kuće. Mi mobilne telefone nikada nećemo izbeći, ali hajde da ih naučimo da ih koriste na pravi način. Da telefon ne služi samo za snimanje nedozvoljenog sadržaja, već šta se snima, šta je dozvoljeno, na koji način se postupa sa ljudima koji snime. Takođe, da telefon treba da bude sprava za istraživanje. Treba da ih učimo da se ne koriste za vreme časa ali da im damo primer svojim ponašanjem, tako da ni nastavnici ne bi trebalo da ih koriste. Dete će sutra morati da zna da se telefon ne koristi na radnom mestu, pozorišnoj predstavi… – napominje naša sagovornica.

Ona dodaje da u raspravu o zabrani treba uključiti i samu decu, te ih pitati zbog čega imaju potrebu da koriste telefone, da li im je dosadno na nastavi i šta možemo da uradimo da bi se ta situacija promenila.

Mala primena na zabrani telefona

Kako je nedavno objasnio predsednik Foruma srednjih stručnih škola Miroslav Antić za Telegraf.rs, skoro je nekoliko osnovnih škola uvelo ovu zabranu u Srbiji, međutim te brojke su na nivou statističke greške. Prema njegovim rečima, potrebno je mnogo više da bi se neka promena i videla u praksi.

– Deca će biti skoncentrisanija na nastavu i više će slušati nastavnike ako ne da gledaju u mobilni telefon, disciplina će biti mnogo veća. Oni se na času snimaju i slikaju i dolazi do pometnje. aju u mobilni telefon, disciplina će biti mnogo veća. Otpor će sigurno da postoji u početku ako im se telefoni zabrane. Čak je i meni teško kada nemam ceo dan mobilni telefon, ali na sve se čovek navikne. Naučiće tako i više im neće biti potreban. Pojedini direktori nisu sposobni, iako im je ministarstvo uputilo dopis i svi znaju zaključke radne podgrupe, niko ništa nije preduzeo. Mi nismo pokrenuli akciju da bismo se nekom inatili već da bi čas bio koristan i da niko nikog ne bi snimao i podsmevao se – rekao je naš sagovornik.

 

Tagovi

Pročitajte još: