Još malo do otvaranja groblja za ljubimce na Novom Beogradu

Malo vremena ostalo je pre nego što Beograd dobije groblje za kućne ljubimce koje je čekao godinama.

Već decenijama se govori o tome kako je glavnom gradu potrebno mesto na kome će vlasnici moći na dostojanstven način da se oproste od svojih ljubimaca.

„U gradu je došlo do povećanja broja kućnih ljubimaca, a posebno pasa i mačaka, zbog čega je postojala potreba da se stvore uslovi za njihovo sahranjivanje. Ovo podrazumeva da se izgradi groblje za te namene, odredi preduzeće koje će se njime upravljati, odrede posebna mesta za sahranjivanje i omoguće vlasnicima koji to žele da svoje kućne ljubimce sahrane na humaniji način“, stoji u dopuni Odluke o promeni osnivačkog akta „Pogrebne usluge“, prema kojoj će ovo komunalno preduzeće u buduće sahranjivati i kućne ljubimce.

Iako plan za izgradnju groblja za kućne ljubimce postoji gotovo 30 godina, Grad Beograd je u projekat ušao 2021. godine.

U skrovitom bežanijskom Bloku 51, između auto-puta i Ulice Marka Čelebonovića otpočeli su radovi čiji rezultat će uskoro biti u potpunosti predstavljen javnosti.

Na preko petnaest hiljada kvadratnih metara prostire se celokupan kompleks budućeg groblja za kućne ljubimce.

Izgrađene su i interne saobraćajnice, parking, sve neophodne staze, ali i prateći objekti. Ranije su mediji preneli da bi površine i pomenute saobraćajnice trebalo da okupiraju 3.200 kvadratnih metara, površine za sahranjivanje oko 4.440, a površina zaštitnog zelenog pojasa 6.100 kvadrata.

Sve zajedno učiniće da Beograd dobije ono što su London, Pariz, ali i Rijeka dobili pre više od jednog veka – mesto na kome građani mogu da se oproste od svojih najdražih ljubimaca.

Ipak, o završetku radova mediji su govorili više puta, a deluje da se, konačno, kraj nazire. Više o ovome za portal B92.net govorio je Zdravko Kurčubić, menadžer projekta.

Kako kaže, još vrlo malo vremena ostalo je dok Beograđani ne dobiju uređno groblje za kućne ljubimce.

„Nećemo da licitiramo sa tačnim datumom otvaranja, ali mogu da kažem da ukoliko vremenske prilike budu pogodne i ukoliko ne dođe do nekakvih nepredviđenih vremenskih nepogoda, kakve smo imali u proteklom periodu, groblje kućnih ljubimaca trebalo bi da bude otvoreno u toku sedmice“, uveren je Kurčubić.

Poznato kako će izgledati ceo kompleks

Kako navodi menadžer, preostali su završni radovi.

„Postavljaju se znakovi, objekat se obeležava, ostalo je da se još iscrtaju saobraćajnice. Radovi su pri samom kraju“, rekao je menadžer projekta za portal B92.net, u šta smo se na licu mesta i uverili.

Po vrelom avgustovskom danu, veliki broj radnika posvećen je završnim radovima na ovom istinski veleleponom objektu.

Završene staze, zelenilo, blistavi novi objekti, precizno određena mesta za sahranjivanje ljubimaca i brojna druga bogata infrastruktura koju smo zatekli na ovom gradilištu, a koje će uskoro postati mesto na kom stanovnici glavnog grada mogu da se oproste od svojih kućnih ljubimaca, potvrda je da je Grad Beograd ozbiljno brine o svim potrebama svojih građana.

U prilog tome idu i reči Jovane Vasić, diplomirane biološkinje i pokretača organizacije „Šapočuvar“, koja ističe neophodnost postojanja jednog ovakvog objekta.

Prema njenim rečima, broj kućnih ljubimaca u glavnom gradu rapidno raste, što stvara potrebu velikog broja vlasnika da se, kada čas dođe, oproste od njih na odgovarajući način. Razlozi su višestruki.

„Nažalost, životni vek većine kućnih ljubimaca je mnogostruko kraći nego ljudski, te vlasnici u nekom momentu moraju da se oproste od svojih voljenih bića. Tela uginulih životinja se kremiraju a vlasnicima ne ostaje nikakav trag ili uspomena. Ova praksa osim što je ekološki neprihvatljiva, neretko navodi vlasnike da prekrše zakon i u tajnosti sahrane svoje životinje na ličnim posedima“, započinje Vasić razgovor sa portalom B92.net.

Kako kaže, ovakvo ponašanje je neprihvatljivo i može ugroziti zdravlje drugih životinja, ali i ljudi.

Rešenje vidi upravo u završetku izgradnje groblja za kućne ljubimce, koji bi trebalo da obezbedi dostojanstvene uslove za počinak oko 2.000 pasa, mačaka i dr. uginulih ljubimaca, kao i jedinke zoo vrta.

„Izgradnja groblja za kućne ljubimce rešava pre svega ekološke probleme koje dosadašnja praksa uklanjanja uginulih životinja nosi, a takođe bi delovalo izuzetno pozitivno na emotivno stanje vlasnika. To je velika stvar za Beograd i Beograđane, koju je grad odavno zaslužio“, zaključuje Vasić.

Tagovi

Pročitajte još: