Kada možemo da očekujemo pad cena nekretnina na Novom Beogradu?

Sveopšti rast cena od početka godine uticao je i na rast cena nekretnina, koje su nastavile da opterećuju budžet građana Srbije, a prema rečima stručnjaka za nekretnine do kraja godine ne treba očekivati da će doći do pada cena stanova.

Stanovi u Beogradu su poslednjih meseci sve skuplji. Prosečna cena kvadrata u novogradnji u prestonici u trećem kvartalu ove godine prvi put je premašila 2.000 evra i stigla do iznosa od 2.080 evra. Odavno nije vest da je najskuplji kvadrat u centralnim gradskim opštinama poput Vračara, Starog grada ili Novog Beograda, ali sve su skuplje cene stanova i u prigradskim naseljima.

Ubedljivo najviše novca u Srbiji potrebno je izdvojiti ukoliko želite da postanete vlasnik nekretnine u Beogradu. Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda, najskuplji kvadrati prodaju se na beogradskoj opštini Savski venac, gde prosečna cena kvadrata iznosi 3.328 evra.

Sa druge strane, i dalje se ispod 2.000 evra mogu naći stanovi na Mirijevu, Karaburmi, delovima Voždovca i Zemuna, ali i njihova cena raste zbog povećane tražnje ali i rasta cena sirovina. Za ovaj novac ne možete kupiti stan kod kondominijuma na Novom Beogradu, ali možete na pomenutim opštinama i delovima grada.

„Pristojan stan možete naći u novogradnji u opštinama koje su malo dalje od centra, ali ova gradska jezgra teško da možete naći za ovu sumu. Još jedna stvar je bitna takođa, a to je da li je plaćate u kešu ili preko kredita. Ukoliko vi imate novac u kešu, posedujete bolji pregovarački potencijal, pa možete spustiti cenu za tri do pet odsto, mada to ne mora biti pravilo jer konačnu reč ima prodavac“, rekli su nedavno iz agencije City Expert za Nova.rs.

Operativni direktor ove agencije Miloš Mitić rekao je za Nova.rs da je teško prognozirati do kada će da rastu cene nekretnina, ali da je izvesno da do kraja godine ne treba očekivati da će doći do snižavanja cena.

„Za sada sve indicije govore da neće doći do pada cena nekretnina do kraja ove godine. Između ostalog rastu cene sirovina, poput gvožđa, betona i drugih materijala, dakle svih inputa koji utiču pa cenu gradnje, pa će se to preliti na rast cene stanova u novogradnji. U 2023. godini moguće je da će biti nekih pomeranja, ali to zavisi od tržisne situacije i celog problema oko pandemije koronavirusa“, istakao je naš sagovornik.

On kaže da se kriza nije završila i dalje, te da će se pravi efekti tek osetiti u narednom periodu.

„Čak i izbori u Srbiji mogu da utiču da se uspori gradnja, te da se na delimičan način utiče da promene cena. Generalno posmatrano, mnogo je faktora koji utiču da cene odu na gore, a svi pokazatelji nam sugerišu da će cene isključivo da rastu. Pored toga, kamate za stambene kredite i dalje su na minimalnom nivou, što će dodatno uticati na celu tražnju“, kazao je operativni direktor.

Mitić je istakao da će najveći rast cena biti zabeležen u najvećim gradovima – Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Niš.

„Lično ne verujem da će i sledeće godine biti drugačija situacija nego što je trenutna, ali u ovom trenutku je zaista teško davati procene za neke naredne godine“, zaključio je naš sagovornik.

nova

Tagovi

Pročitajte još: