Kako će izgledati veliki akvarijum na novobeogradskom Ušću? – Zgrada od 5.000 m2 biće ispod zemlje sa staklenom fasadom prema Velikom ratnom ostrvu

Akvarijum je jedan od novih sadržaja koji je predviđen preuređenjem Parka prijateljstva – Ušće, a osim njega na ovom prostoru treba da se nađu i novi skejt-park, Muzej umetnosti 21. veka, kao i prva namenska zgrada Prirodnjačkog muzeja.

Prema pobedničkom timu na urbanističko-arhitektonskom konkursu za područje Parka prijateljstva-Ušće, nova zgrada Prirodnjačkog muzeja nalaziće se između Palate Srbija i Velikog ratnog ostrva, a u njenom produžetku biće akvarijum u pravcu ka Zemunu.

Pobedničko rešenje – deo parka sa panoramskim točkom (Foto: Prirodnjački muzej)

Planirano je da nova muzejska zgrada i akvarijum budu ispod zemlje, s tim što će njihova fasada prema Velikom ratnom ostrvu biti otvorena, odnosno staklena.

Zgrada akvarijuma prostiraće se na 5.000 m2 i biće, kako navode predstavnici beogradske vlasti „prava turistička atrakcija, koja će zabavljati, ali i edukovati posetioce. Podvodni svet i žive organizme u njemu moći će da upoznaju naši najmlađi, ali i oni stariji.“

Tagovi

Pročitajte još: