KAKO JE MOGUĆE DA JE OLUJA OBORILA DVA KRANA NA NOVOM BEOGRADU? Oglasili se nadležni, EVO ŠTA SU TAČNO REKLI


Kako je moguće da na gradilištu padnu čak dva krana kao da su od kartona uprkos višednevnim najavama i hitnim upozorenjima da u Beograd stiže superćelijska oluja razorne snage?


Stravična superćelijska oluja koja je juče progutala celu Srbiju izazvala je poseban haos na Novom Beogradu gde su u nezapamćenom nevremenu pala i dva krana.

Kako je moguće da na gradilištu padnu čak dva krana kao da su od kartona uprkos višednevnim najavama i hitnim upozorenjima da u Beograd stiže superćelijska oluja razorne snage?

To je pitanje koje se od sinoć postavlja kada su se dva džina na gradilištu u Bloku 65 svom silinom sručila na zemlju i samo pukom srećom nije bilo nastradalih. Upravo to pitanje „Blic“ je postavio nadležnima, što je u ovom slučaju Inspektorat Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Odgovor nadležnih o padu dva krana

Njihov odgovor prenosimo u celosti:

„Na gradilištu izgradnje stambeno-poslovnih objekata na Novom Beogradu, Ulica Đorđa Stanojevića bb juče oko 20.30 časova, u vreme kada su duvali olujni vetrovi i vladale vremenske nepogode na teritoriji cele Republike Srbije, došlo je do pada dve građevinske stubne dizalice. U trenutku pada kranova nisu se izvodili radovi i nije bilo povređenih lica.

Na navedenom gradilištu glavni izvođač radova je privredno društvo “Gradina“ doo Zemun, a radove na podizanju i prenosu građevinskog materijala obavlja privredno društvo “SMB mehanizacija i transport“ doo iz Subotice, koje je i vlasnik građevinskih stubnih dizalica.

Firma ima sve potrebne dozvole

Na predmetnom gradilištu inspekcija rada je po službenoj dužnosti vršila nadzore 6. aprila 2023. godine i 18. jula 2023. godine. Prilikom vršenja nadzora utvrđeno je da poslodavac-vlasnik kranova ima svu potrebnu dokumentaciju, odnosno da za kranove zatečene na gradilištu poseduje važeće stručne nalaze izdate od strane pravnog lica sa licencom kao dokaz da su kranovi bezbedni za upotrebu. Takođe, utvrđeno je da su rukovaoci građevinskih stubnih dizalica stručno osposobljeni i da su osposobljeni za bezbedan i zdrav rad.

Danas 20. jula 2023. godine Prvo odeljenje inspekcije rada u Gradu Beogradu je od glavnog izvođača radova “Gradina“ doo Zemun, dobilo pisanu informaciju da je gradilište, zatvoreno i da su na istom obustavljeni radovi, dok se ne sanira šteta, a što je utvrđeno i inspekcijskim nadzorom koji je izvršen danas. Prema izjavi odgovornog lica, juče su zaposleni na gradilištu, uključujući i rukovaoce građevinskih stubnih dizalica su u 17 časova završili posao i napustili gradilište.

Inspekcija rada je u okviru domena svoje nadležnosti izvršila nadzore na gradilištu, a veštačenjem stručnjaka građevinske struke se može utvrditi razlog pada kranova.

Svedoci prvo čuli zaglušujući zvuk

Kako je sinoć javio reporter „Blica“ sa lica mesta, radnici firme koji su se u trenutku pada nalazili blizu gradilištu, kažu da se u početku čuo samo zaglušujući zvuk.

– Čuo se jak zvuk, krhotina, pucketanje, i samo odjednom dum, mrak! Lupalo je sa svih strana, ne znaš u jednom momentu gde si, šta se dešava. Ne znam koji je pre pao. Mene bi sigurno povredilo, imao sam sreće što je palo tamo dalje. Pucalo je kao bomba, zaglušujući zvuk – ispričao je on za „Blic“.

 

Tagovi

Pročitajte još: