KAKO TEKU RADOVI NA PRESELJENJU BUVLJAKA SA NOVOG BEOGRADA: Postavljaju se instalacije na placu, deo zanatskih radova završen

Na parceli od 1,3 hektara u Vareškoj ulici postojeći objekat se renovira, deo pijačnog platoabiće natkriven i imaće više od 230 tezgi – boksova, 60 lokala, dok će na parkingu biti 130 mesta.

Kapija širom otvorena, teška mehanizacija parkirana, samo jedan bagerista utovara šljunak, a u objektu bez vrata u debelom hladu zatičemo šefa gradilišta na kojem se na Miljakovcu u Vareškoj ulici gradi novi buvljak. Ta lokacija stare miljakovačke zelene pijace početkom godine određena je kao nova adresa na koju će se preseliti Otvoreni tržni centar (OTC) iz Novog Beograda, a majstori su u Rakovicu stigli u martu.

– Kako ste smeli da uđete bez zaštitne opreme’? – pita šef gradilišta uz osmeh dok mu prilazimo i predstavljamo se.

– Sve je otvoreno, uputili su nas radnici – odgovaramo.

– Sad im je pauza za ručak, ovde se radi punom parom kako bismo do kraja oktobra završili gradnju – kaže Predrag Bubanja iz firme koja je zadužena da na delu budućeg pijačnog platoa postavi rešetkastu čeličnu konstrukciju od, ističe, 62 metra raspona koja će biti natkrivena šatorskom membranom, a ispod nje postavljene tezge.

– Ali na gradilišnoj tabli piše da je završetak izgradnje decembar sledeće godine – uzvraćamo.

To je greška – kaže.

Bubanja sedi u starom objektu od čvrstog građevinskog materijala u kojem su nekada bili lokali. Istu namenu ta prizemna građevina zadržaće i za nove zakupce i u njoj će biti, kaže naš sagovornik, 12 lokala.

– U ovom objektu urađeni su mokri čvorovi i postavljena je keramika, lokali treba da se okreče, što će biti urađeno kada se završe zemljani radovi na ostatku placa gde se ugrađuju infrastrukturne instalacije, vodovod, kanalizacija, struja – objašnjava Bubanja i dodaje da se u finiš radova na parceli od 1,3 hektara ulazi u drugoj polovini avgusta.

Prošlog avgusta niko nije mogao da pretpostavi da će buvljak iz Bloka 43 biti dislociran sa teritorije Novog Beograda. Jer, tada se čekalo usvajanje izmena plana detaljne regulacije za područje u blizini Kvantaške pijace gde je buvljak trebalo da se preseli. Ta lokacija na Bežanijskoj kosi određena je 2020. zato što je leta 2019. grad prodao plac na kojem se OTC nalazi. U tadašnjem oglasu Direkcije za građevinsko zemljište pisalo je da otvorena tržnica u Bloku 43 može da bude najduže dve godine jer u tom roku grad ima obavezu da je izmesti. Umesto preseljenja usledila je izmena planskog dokumenta kojim je obuhvaćena površina od oko 9,7 hektara na kojoj može da se podigne 16.000 kvadratnih metara. Plan je usvojen septembra prošle godine kada su se stekli uslovi za izradu tehničke dokumentacije i pribavljanje dozvola za novi kompleks pijace na Bežanijskoj kosi.

A onda je početkom ove godine usledio obrt kada je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao da je prethodni plan da se buvljak premesti na Bežanijsku kosu ostavljen po strani jer postoje „pravno-imovinski problemi s tim zemljištem”, zbog čega je pitanje kada bi mogli da počnu radovi na toj lokaciji. On je podsetio na to da je „sadašnja lokacija buvljaka u Novom Beogradu prodata i da može da bude problem što nije iseljena do sada, ukoliko vlasnik zemljišta podigne tužbu protiv grada”.

To, koliko je poznato, kompanija „Kopernikus”, koja je zemljište od dva hektara u Bloku 43 na kojem je buvljak kupila je od grada za 2,36 milijardi dinara u avgustu 2019. i gde planira da podigne poslovnu kulu, nije uradila.

Ono što se nameće kao pitanje jeste to zašto je grad ulazio u izmenu planske dokumentacije i dodatno gubio vreme ako na lokaciji na Bežanijskoj kosi nisu bili čisti imovinskopravni odnosi.

Oni, očigledno, nisu bili prepreka za izgradnju buvljaka na Miljakovcu za koji mnogi sugrađani smatraju da je manje pristupačna lokacija od one potencijalne novobeogradske i da taj prostor nije dovoljno veliki za novi buvljak. Rukovodstvo beogradskih pijaca i predstavnici grada imaju drugačije viđenje i naglašavaju da će pijaca na Miljakovcu na oko 12.000 kvadratnih metara biti opremljena savremenim mobilijarom, imaće više od 230 novih tezgi – boksova, više od 60 lokala i parking sa oko 130 mesta.

– Celokupan prostor biće osvetljen i pokriven video-nadzorom tako da će svi zakupci imati mogućnost da rade u svim vremenskim uslovima, kao i u popodnevnim satima, dok će potrošači imati priliku da idu u nabavku nakon radnog vremena. Cene zakupa pijačne opreme i poslovnog prostora ostaće nepromenjene – reči su Bojana Bajagića, direktora JKP „Gradske pijace”, navedene na sajtu tog gradskog preduzeća. On je naglasio i to da sada devet linija gradskog prevoza vodi ka novoj lokaciji, kao i linija „Beovoza” koja se nalazi na 150 metara od te lokacije. Gradski čelnici su s proleća ove godine obećali i da će pojačati linije gradskog prevoza kako bi se brže i lakše stizalo do novog buvljaka.

Premeštanje starog, koji je u Novom Beogradu otvoren 1994, a današnji izgled dobio 2010. godine, kada je pijačni plato reorganizovan zbog izgradnje pristupne saobraćajnice za Most na Adi, neće početi dok kompleks u Vareškoj ulici ne bude završen.

Tagovi

Pročitajte još: