KAMEN I LAVANDA NA KRUŽNOM TOKU: Rekonstrukcija skvera kod zgrade Opštine Novi Beograd privedena kraju

RADOVI na obnovi zelene površine kružnog toka na Novom Beogradu biće završeni za nekoliko dana, a ovaj prostor dobiće savremen izgled. Da bi sve bilo gotovo potrebno je još postaviti video-nadzor u blizini. Rekonstrukciju su obavili radnici „Zelenila“.

Uređenje kružnog toka u blizini zgrade Opštine Novi Beograd počelo je proteklog meseca skidanjem starog sloja trave i rastinja. Kako su za naš list rekli u „Zelenilu“, radovi se izvode u okviru održavanja javnih zelenih površina na teritoriji prestonice.

– Skver sa travnjakom i cvećnjakom dobiće potpuno novi izgled – ističu u ovom preduzeću. – Kombinacijom bele, svetlosive tamne rizle, sa zelenilom i biljnim materijalom biće unapređen vizuelni kvalitet površine. Na centralnom delu kružnog toka koji je izdignut za 44 centimetra izveden je krug od bele rizle koji se nastavlja u zrake od tamnosive, pa zatim polukružnim trakama svetlosive rizle do same ivice.

Postavka se sastoji od pet trakastih zraka od rizle na radijalnim pravcima, koji se smenjuju sa zasadom lavandi i ukrasnih trava i površinom pod travnim busenom.

– U centralnom delu pozicionirano je 13 kamenih masiva koji podižu estetsku vrednost skvera – ističu iz „Zelenila“. – Urađeni su od sedimentnih, krečnjak ili peščar stena u beloj i sivoj boji. Ukrasne trave okružuje zimzelena lavanda, a travnjak je formiran postavljanjem busena na površini od 426 kvadrata. Ceo skver je pod automatsim zalivnim sistemom, a ukupna površina izvedenih radova je 1.091 kvadrata.

Novim pejzažnim uređenjem kružnog toka u urbanoj sredini postignuto je podizanje ambijentalne vrednosti sa namerom da se ne naruši putna signalizacija i ukupna preglednost saobraćajnice.

ZASAD NEĆE POSTAVLJATI FONTANU

GRAD Beograd je preko JKP „Vodovod i kanalizacija“ tokom 2019. godine raspisao tender za izradu projektne dokumentacije za pet fontana u prestonici, u koju je bila uključena i jedna na kružnom toku kod Opštine Novi Beograd. Uređenjem ovog skvera od te odluke se, bar zasad, odustalo.

Izvor: Novosti

Tagovi

Pročitajte još: