„Kažnjavamo intenzivno“: Ovako teče kontrola karata u gradskom prevozu, otkrivena i specijalna taktika „Belih“

Kako se odvija provera karata?

Novi sistem naplate karata „Beograd plus“ startovao je sredinom maja. Korisnici gradskog prevoza od tada vožnju mogu da plate slanjem SMS poruka ili kupovinom papirne karte, a uskoro bi trebalo da startuje i aplikacija preko koje će građani takođe moći da plate kartu, ali i da prate kretanje vozila. Građani su se do sada već susreli i sa novim kontrolorima, komunalnim milicajcima, odnosno „Belima“. Šef operativnog centra komunalne milicije detaljno je objasnili kako njihovi pripadnici kontrolišu karte i zašto nije moguće da se bilo ko švercuje ili prevari sistem.

Šef operativnog centra komunalne milicije Slobodan Todorović, istakao je da je do sada, od kako je startovao sistem „Beograd plus“, napisano 540 kazni od 46.000 putnika koliko je provereno do sada, ali i da postoji način da se potencijalne prevare preduprede.

– Beogradski „Beli“ intezivno i u punom kapacitetu kontrolišu vozila javnog gradskog prevoza i karte putnika. U danima za nama kontrolisano je nešto više od 46.000 putnika u oko 4.200 vozila, a izrečeno je 540 kazni. Komunalni milicionari prate problem i pratimo situaciju u gradu. U prvom periodu smo bili upućeni da one koji nemaju karte, da ih uputimo, posavetujemo i na kraju krajeva upozorimo da je vožnja bez karte prekršaj za koji se izriče kazna od 5.000 dinara. Dakle, u prvom periodu smo više gledali da budemo edukativni i informativni, a poslednjih dana intenzivno kažnjavamo, bez upozorenja i izuzetka – kaže Todorović za TV „Prva“.

Kako ističe, građani su imali i više nego dovoljno vremena da se adaptiraju na funkcionisanje novog sistema gradskog prevoza, tako da nema više tolerancije i svi koji bivaju zatečeni bez važeće vozne isprave bivaju i kažnjeni.

Kako se odvija provera karate

Šef operativnog centra komunalne milicije Slobodan Todorović, istakao je da je do sada, od kako je startovao sistem „Beograd plus“, napisano 540 kazni od 46.000 putnika koliko je provereno do sada, ali i da postoji način da se potencijalne prevare preduprede.

Šef operativnog centra komunalne milicije detaljno je objasnio kako se odvija provera karte: U SMS poruci se nalazi kod, koji je zaveden kao broj karte. Taj kod „Beli“ unosi u svoj uređaj i šalje zahtev za validaciju. Nakon toga na lični telefon građanina ili građanke, čija se karta proverava, stiže poruka sa kodom za potvrdu. Ako se taj kod i kod za potvrdu koji je stigao na telefon Belog podudaraju, karta je važeća.

Nije bilo neprijatnosti

Prema rečima korisnika gradskog prevoza, za sada nije bilo neprijatnosti sa „Belima“.

– Jutros sam iz zatekla u autobusu kako pregledaju karte. Bilu su ljubazni. Ko nema kartu, priđu mu da mu pokažu kako može da uplati – kaže nam jedna Beograđanka.

Kazne manje ako se plate do 8 dana

Novi sistem naplate karata u punom kapacitetu kreće od septembra meseca, kada se može očekivati i pojačana kontrola. Ukoliko se vaša karta pokaže kao nevažeća ili je nemate, izriče se kazna od 5.000 dinara, koja će biti prepolovljena, ukoliko se kazna plati u roku od osam dana.

 

(Telegraf.rs)

Tagovi

Pročitajte još:

antalya bayan escort
Free Porn
Free Porn