Kinezi, komšije iz ulaza na Novom Beogradu, srećna vam godina Zeca

Stanovnici zgrade u Belvilu dokitili su novogodišnju jelku u ulazu kineskim lampionima kako bi komšijskoj kineskoj porodici čestitali lunarnu Novu godinu.

Januar je mesec dočeka novih godina, najpre kalendarske, pa srpske tradicionalne, a u subotu 21. januara dočekali smo i kinesku, lunarnu.

Nije neobično da se kuće i ulazi u stambene zgrade u to vreme ukrase jelkama i badnjacima, ali stanari zgrade u novobeogradskom naselju Belvil otišli su korak dalje i napravili novogodišnji „fjužn“ ukrasa. Oko jelke su dodali kineske lampione uz čestitku i objašnjenje na plakatu u hodniku, na kineskom i srpskom jeziku.

„Već dugi niz godina u našoj zgradi u Belvilu živi dosta ljudi iz drugih zemalja, tako da se može reći da je naš ulaz internacionalan. Neki su tu samo par meseci ili godina, a porodica Sinjuang je odlučila da ovde ostane trajno. U duhu dobrosusedskih odnosa i poštovanja prema našim dragim komšijama, čiji je drugi dom naša zemlja i naša zgrada, spontano se javila ideja da se u skladu sa kineskom tradicijom hol zgrade ukrasi tradicionalnom crvenom bojom i lampionima  kako bismo produži slavlje“, kaže za portal RTS-a stanar i upravnik zgrade Đorđe Šurlan.

Reakcije komšija, Kineza i ostalih, bile su više  nego pozitivne.

„U našoj zgradi žive dve kineske porodice. Kako je ovo bio prvi put da se na ovaj način obeležava lunarna Nova godina, bili su oduševljeni i  zajedno sa nama učestvovali u nabavci dekoracije. Ostale komšije sa kojima sam imao kontakt su podržale ideju i imali su pozitivne reakcije. Ovo je mali čin zahvalnosti i zajedničke sreće za komšije sa kojima delimo dobro i zlo“, dodao je Šurlan.

Slično reaguju i posetioci sa strane koji ponekad zastanu da se fotografišu pored dekoracije.

Godina Zeca počela je 22. januara 2023. i trajaće do 9. februara 2024. Zec je simbol mira, dugovečnosti i prosperiteta, čega svetu u ovom trenutku nedostaje pa se vredi potruditi da ga dočekamo, nadajući se da će nam doneti to što po verovanju obećava. U ovu novobeogradsku zgradu je dobrodošao.

 

RTS

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn