KLIKOM DO TERMINA ZA TESTIRANJE: Upis novobeogradskih prvaka počinje 1. aprila

UPIS u prvi razred počinje 1. aprila, a u domovima zdravlja se već uveliko obavljaju pregledi predškolaca, kako bi deca dobila zdravstvenu potvrdu. U klupe beogradskih škola prošle godine je selo 17.230 najmlađih đaka, 2.000 više nego 2010. godine. Očekuje se da će i ove godine broj prvaka biti između 16.000 i 17.000.

Pedijatrijske službe u domovima zdravlja su se dobro organizovale, pa nema većih gužvi i dužeg čekanja, tako da su mnogi predškolci već dobili potvrdu da mogu da „uđu“ u učionicu. Roditelji prvo, od izabranog pedijatra, treba da uzmu zbirni uput za pregled kod specijalista.

– Preglede za buduće prvake počeli smo početkom februara – kaže dr Dejan Jonev, pedijatar u DZ „Dr Simo Milošević“ na Čukarici. – Sa mišljenjem očnog, ORL, fizijatra, stomatologa i logopeda, kao i laboratorijskim nalazom krvne slike i urina, dete dolazi kod pedijatra, prima vakcinu i dobija pismenu potvrdu da je spremno za polazak u školu. Ista se, u elektronskoj formi, šalje školi. Naši fizijatri i stomatolozi obilaze vrtiće, tako da roditelji ne moraju decu ponovo da vode kod tih specijalista.

GENERACIJA

U školupolazi generacija 2016. godište, kao i deca rođena do 28. 2. 2017. godine.

Za prevremeni upis u školu mogu se prijaviti i deca rođena od 1. 3. do 1. 9. 2017. god.

Osim ličnog predavanja zahteva u obrazovnoj ustanovi, i ove godine se elektronskim putem može zakazati termin za upis i testiranje deteta, pokretanjem usluge e-zakazivanje na portalu E-uprava. Mame i tate ne moraju više da donose dokumentaciju za upis.

– Roditelji prilikom upisa ne podnose nijedan dokument u papirnom obliku. Potvrde o obavljenom obaveznom predškolskom programu dostaviće naknadno po dobijanju iz predškolske ustanove, prilikom testiranja kod pedagoga ili psihologa. I lekarska uverenja pribavljaju se po službenoj dužnosti, elektronskim putem – kaže Milan Bajić, direktor OŠ „Josif Pančić“. – Izuzetno, ako je lekarski pregled obavljen kod lekara iz privatne prakse, biće potrebno da ga roditelj ili drugi zakonski zastupnik donesu u školu. Ukoliko roditelj nema mogućnosti da iskaže zainteresovanost za upis deteta na ovaj način, ne dovodi se u pitanje upis deteta u prvi razred koji teritorijalno pripada školi, odnosno, upis se obavlja u školi.

NAJVIŠE U KIŠU

Najviše novih đaka, prošle godine, upisale su osmoletke na Novom Beogradu – 2.350 do sada, a najmanje u Sopotu – 143. U OŠ „Danilo Kiš“ u naselju Stepa Stepanović u klupe je selo najviše predškolaca – 292.

Broj učenika prvog razreda lane je bio veći i od desetogodišnjeg proseka, koji iznosi 16.315 mališana po generaciji. Posle škola na Novom Beogradu, najviše đaka upisanih u prvi razred ima na Voždovcu – 1.949 i u Zemunu – 1.819.

Radi elektronskog upisa učenika, potrebno je da roditelj ima kod sebe ličnu kartu i matični broj deteta.

Ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara, potrebno je da roditelj to uverenje donese u školu. Cene se kreću od 6.990 do 8.000 dinara, dok MMR vakcina košta oko 1.500 dinara.

Tagovi

Pročitajte još: