Ko će i kako saopštavati roditeljima KAD NEŠTO NIJE U REDU? Direktor škole sa Novog Beograda: PRIMENIĆEMO SISTEM TROUGLA

Od januara, razredni starešina u školama širom Srbije preuzima još odgovorniju ulogu u svakodnevnom školskom radu. Osim praćenja postizanja uspeha u obrazovanju, pratiće i mentalni sklop dece.

Svedoci smo da je sve više nasilja među vršnjacima u osnovnim i srednjim školama. Iz tog razloga uvedene su određene novine u vaspitno-obrazovnom sistemu, gde je fokus stavljen na razredne starešine.

ŠTA KAŽU GRAĐANI

– To bi trebalo da se uvede, pošto ide u školu, da se druži i da bude sve ono kako treba. Da se deca razvijaju normalno, da se druže i da nema tuče.

– Ja sam upisala moje dete na dopunsku da ide i svake subote i nedelje dobija izveštaj da li je aktivno.

– Da bi neko procenjivao mentalni sklop, on mora biti dovoljno obrazovan i da poznaje. Tako da možda je to onako i dobro.

– Mislim da je dobro da se mentalne funkcije ocenjuju i da se prate kod dece.

Prema novim merama, razredni starešina ima obavezu da prati vladanje i ponašanje dece, koje će da identifikuje u pisanoj formi, da šalje izveštaje i praktično pravi đačke dosijee. Najteže će biti kako roditeljima kazati da postoji problem sa njihovim detetom.

– Podaci koje mi prikupljamo su podaci koji su isključivo vezani za školu, nisu lične prirode i vezani su kroz ocenjivanje ponašanja, kroz jedno formativno praćenje učenika, jedno formativno ocenjivanje ponašanja, moraju kasnije biti pretočeni u jednobrojčano ocenjivanje. Zbog toga je sve to važno, a odeljenski starešina kao tačka dodira između kolega zaposlenih, između dece i roditelja je najvažniji u tom trouglu – rekao je Darko Eger, dirketor OŠ „Knjeginja Milica“.

Pored roditelja i razrednih starešina, trebalo bi uključiti i druge strukture, smatra psiholog Dragica Danilović:

– Negde razredni starešina da to dalje upućuje psiholozima, kao i apsolutno znaju da se bave mentalnim stanjem, duševnim stanjem i ostalim, i možda oni kasnije da razgovaraju sa roditeljima, da upute roditelje na neki sledeći korak i slično. Razredne starešine bi svakako trebalo da prođu neku barem obuku ili da dobiju neke instrukcije i smernice, da imaju da kažem neko dodatno pa i obrazovanje što se tiče toga na šta da obrate pažnju uopšte kod ponašanja.

Neophodno je da se roditelji što više uključe u rad škole i rad sa detetom, posebno kada dođe do nečega što spada u vaspitnu meru smanjenja ocena vladanja. Naime, potrebno je da se čitav taj proces zajednički prati sa školom i roditeljima, apeluju stručnjaci. Kako dodaju, jedino je tako garantovan uspeh.

Tagovi

Pročitajte još:

google sites unblocked funny shooter 2 unblocked yohoho paper.io unblocked unblocked games drive mad unblocked unblocked games at the school github.io unblocked unblocked io games
Akücü akumyolda.com akücü akümyoldaİnci akü 60 amper inci akü 60 amper akumyolda.comAkü yol yardım olarak akü takviye ve değişimi hzmetleri sunuyoruz. akü yol yardım İngilizce Türkçe çeviri ingilizceturkce.gen.tr ile ingilizce türkçe çeviriAlçalan burç hesaplama sitesi hesaparaclari.com hesaparaclari.comTranslate to English with translatedict.com TranslateDictTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comTranslate Spanish to English audio with spanishenglish.comCalculatorcafe helps to calculate loans as a loan calculator.Calculatorcafe.com
antalya bayan escort
Free Porn