Ko je bio Goce Delčev, koga je “zamenio” Maršal Tolbuhin na Novom Beogradu?

Goce Delčev, osnivač i vođa Makedonske revolucionarne organizacije i Bugarske makedonsko-odrinske revolucionarne organizacije (BMORO), bio je revolucionar i sanjar o slobodnoj Makedoniji.

Dr Aleksandar Životić, sa Katedre za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, za Politiku ističe da je organizacija koju je predvodio Goce Delčev bila revolucionarna, kao i da je pre svega vodila probugarsku politiku i tim tretirala Makedoniju kao integralni deo bugarskog nacionalnog prostora. Shodno tome, ne može se smatrati da su stanovišta i ubeđenja Delčeva bila u službi srpsko-makedonskog prijateljstva. BMRO je putem različitih diverzionih radnji, kao što su atentati, optužbe i napadi, pokušavao da umanji prisustvo i uticaj Srbije u Makedoniji. Napadani su svi, čak i prosvetari i đaci.

Ulica Goce Delčeva bila je dugo godina ušuškana na Novom Beogradu, presecajući Bulevar Mihaila Pupina i ulivala se u Bulevar Nikole Tesle, prolazeći pored Doma zdravlja Novi Beograd i TC Stari merkator. Fjodor Ivanovič Tolbuhin, maršal i heroj Sovjetskog Saveza je nakon nekoliko godina ponovo dobio svoju ulicu u Beogradu i “odmenio” Delčeva.

Tolbuhin je bio načelnik štaba Crvene armije, učesnik Prvog i Drugog svetskog rata, kao i Oktobarske revolucije. Istakao se u borbama za Staljingrad i Krim, uspešno vodio trupe preko Rumunije, Bugarske, Mađarske i Austrije. Deo njegovih snaga učestvovao je u završnim borbama u Jugoslavi.

Građani Novog Beograda, posebno stanovnici ovog dela, vodili su polemiku: Da li je ime ulice trebalo biti promenjeno? Da li je promena, umesto Delčeva Tolbuhin, zaista ispravna? Da li je za Srbiju više uradilo Delčev ili Tolbuhin. Nesporna je jedna stvar – komšijama ova promena izazvala je administrativnu zbrku (promena dokumenata i samo navikavanje na novi naziv).

“Sa stanovišta istorijske nauke Goce Delčev nema zaslugu koja bi ga kvalifikovala da ima ulicu u Beogradu, dok su zasluge maršala Tolbuhina nesporne, tako da je sramota što ju je uopšte i izgubio (Tolbuhin). Realno, zasluge Delčeva i za makedonski narod su minimalne. Makedonci su oko svega toga napravili najobičniji mit koji se formirao poznih četrdesetih godina prošlog veka kada je Delčev postao simbol makedonske nacionalne borbe. Pa i Lazar Koliševski, jedan od vodećih makedonski komunista, odmah posle rata izjavio je da je Delčev bio Bugarin koji nema nikakvih posebnih zasluga za borbu makedonskog naroda” – ističe dr Životić za Politiku.

Gradska vlast je, te godine kada je usledila promena dala odgovor na navode Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji da se ovim postupkom urušavaju odnosi: “Goce Delčev ničim nije zadužio srpski narod, ni Beograd. Štaviše, bio je osnivač MRO iz koje je nastala VMRO, probugarska organizacija koja se borila protiv srpskog uticaja u Makedoniji i čiji su pripadnici ubili kralja Aleksandra, kažu u gradskoj vlasti, uz podsećanje da je u Skoplju most koji se zvao po caru Dušanu, preimenovan u – Kameni most.”

Tagovi

Pročitajte još: