KOMPLETE UZIMAJU RODITELJI, UZ POTPIS: Besplatni udžbenici počeli da stižu u novobeogradske škole

U NOVOBEOGRADSKE OSNOVNE škole su počeli da stižu prvi, od oko 190.000 kompleta besplatnih udžbenika, koje je kupio Grad, a od ponedeljka 21. avgusta će knjige biti isporučivane u većem broju. Komplete udžbenika će preuzimati roditelji uz potpis ili osoba koju su ovlastili.

Kako saznaju „Novosti“, završen je i tender za nabavku knjiga za srednjoškolce i uskoro će početi njihova distribucija. Knjige koje su dobili, đaci neće vraćati.

Pre dva dana održan je sastanak predstavnika aktiva direktora osnovnih škola, kabineta gradonačelnika i Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, gde je rečeno da će kompleti udžbenika biti isporučeni školama koje će, svaka za sebe, napraviti plan raspodele. Kako se u školskoj torbi nalazi nastavno štivo od više izdavača, neizvodljivo je da one budu isporučene u već spakovanim kompletima pa će škole, uglavnom, dobijati udžbenike „sortirane“ po razredima i predmetima.

Prema rečima gradonačelnika Aleksandra Šapića, procedura nabavke udžbenika za đake osnovnih i srednjih škola ista je kao i prethodnih godina, a jedina razlika je u tome što je Grad obezbedio sredstva i što će udžbenici za svu decu biti besplatni.

– Svaka škola je birala izdavača kao i ranije, potpisani su ugovori sa izdavačima udžbenika i za osnovne i za srednje škole, i jedina je razlika što ćemo ovoga puta mi platiti – rekao je Šapić. – Sada je na školama i izdavačima da sprovedu proceduru i nema razloga da ne verujem da će 1. septembra učenike sačekati udžbenici u učionicama ili tamo gde su ih čekali svih prethodnih godina u zavisnosti od škole, kako je i ranije funkcionisalo.

Prvi put će besplatne knjige dobiti svi učenici u prestonici, oko 130.000 osnovaca i 65.000 srednjoškolaca. U kompletu će biti školske knjige za sve predmete, a ne kao što je do sada bila praksa samo osnovni udžbenici. Prilikom planiranja budžeta u gradskoj kasi je već „rezervisano“ od 16 do 20 miliona evra za ove namene. Škole su za sledeću školsku godinu birale nove udžbenike za prvi i peti razred osnovne škole, kao i za predmete „Tehnika i tehnologija“ u sedmom i osmom razredu i „Informatika i računarstvo“ u osmom razredu. Za sve ostale razrede važe ranije izabrani udžbenici, tako da izdavači već imaju obezbeđeno tržište.

Tagovi

Pročitajte još: