Koncert Rok blok 45 održan je 1978. godine na Novom Beogradu

Evo jednog neverovatno zanimljivog koncerta od pre mnogo godina! U junu 1978. u 45. bloku je održan sedmočasovni rok koncert na kome su nastupali tada uglavnom mladi bendovi a među njima Sebični gen, Limunovo drvo (Milan Mladenović), Igra staklenih perli, Kozmetika…Uostalom pročitajte dole izveštaj iz tadašnjeg magazina Džuboks. Dejan Tešić koji je prisustvovao koncertu napravio je ove fantastične fotke (puno hvala za ovu dragocenu istorijsku građu Blokova).

Citat: Džuboks, jul 1978 18. VI 1978 BLOK ROK… IDA SRECAN TI ROĐOENDAN! Da, tim recima je koncert i otvoren.

Pred vise od tri hiljade ljudi, koji su počeli da se okupljaju još od ranog jutra, nastupilo je petnaestak mlađih grupa, Koncert je, inače, organizovan u čast XI Kongresa SKJ i kraja školske godine, a organizatori su bili članovi SSO mesne Zajednice Bloka 45, beogradski SKC na čelu se Momom Rajinom—Momotom i, naravno, Dzuboks. Šta reći o tih sedam sati muzike na otvorenom? Bila je to prilika za mnoge grupe da se prvi put oglase pred širim auditorijumom. Nastupile su izmedu ostalih i grupe kojima tek predstoji period napornog rada u cilju prevazilaženja idejnih i instrumentalnih nedostataka i neka navođenja njihovih imena ovog puta bude samo informativnog karaktera: Duša grada, Limunovo drvo. Airport, Rok—blok, Take off i drugi…

Bili su tu i učesnici nedavno održane finalne večeri Rok lige POK, grupe Tetrapak, Sorit i Bg 5, koje su se ovog puta predstavile u nešto boljem izdanju, nego na toj smotri. Beogradska grupa Zvuk Ulice (ranije Merilin), svakako zaslužuje više pažnje. Sviraju džez rok i ukoliko ostanu zajedno od njih bi trebalo očekivati pravih rezultata. Kakva bi to smotra bila da nije bilo pankera (šta, zar ih jos uvek ima? ), ovog puta to su bili „Prle i famozni vibratori“ iz Zrenjanina, koji su sebe najavljivali kao najprljavije, najgroznije itd. Verujte mi da su takvi i bili. Kozmetika (ukoliko se dobro secam nekada su imali interesantnije ime — Kosmetika, Kosmička etika, Odredbe prisustva), je panku pristupila na drugi način, međutim, efekat je bio isti. Karakterisao ga je zvizduk … Ako su to želeli, a čini mi se da jesu, onda su i uspeli (gitarista je usput pokidao sve žice – svaka cast!!!).

U programu je nastupila i nešto poznatija grupa „Tetka Ana“, koja dolazi iz Zrenjanina. Nekada su i oni bili reklamirani kao svojevrstan pank ogranak, ali na vreme su shvatili da to nije njihov put. Pokazali su svoje kvalitete i njihovo vreme tek dolazi, pitanje je samo hoce li uspeti da ga iskoriste kako treba. Nadam se da hoće. Pored Tetka Ane trebalo bi izdvojiti i grupe koje su nastupile pred kraj programa i ujedno nam pružile najviše te večeri. To su sastavi koji su manje više već poznatiji dobrim poznavaocima muzičkih prilika u Beogradu, dakle Orion, Ptica i Igra Staklenih Perli. Mislim da bi ipak bilo bolje da kazem nešto više o svakoj od njih. Grupe „Orion“ se sećamo jos od pre nekoliko godina, a ovog puta je nastupila u novom sastavu, sa novom muzičkom koncepcijom. Uvidevši da je džez rok ipak suviše krupan zalogaj za njih, odlučili su se za fanki i može se reći da se u tim vodama lakše snalaze. Za njima je sledila kontraverzna „Ptica“ – koja je sobom donela nemalo iznenađenje, svirajući fuzijsku muziku, sa primetnim džez influencama.

Publika ih je toplo primila i na taj nacin još jednom pokazala da svaka dobra muzika ima svojih poklonika. Interesantno je reći da su na kraju svog programa odsvirali i jedan džem sešn, potpomognuti gitaristom i kongašem (u grupi inače nema gitariste). Zapamtite njihovo ime … Ptica. Na kraju koncerta nastupila je sve popularnija beogradska grupa „Igra Staklenih Perh“ – koja uskoro treba da započne snimanje svog albuma prvenca za PGP RTB. To je bila još jedna prilika da provere sebe i svoju muziku pred publikom. Provera je bila više nego uspešna, jer je većina mladih nestrpljivo očekivala njihov nastup. Njihova muzika atmosfere odlicno se uktopila u ambijent ovog koncerta na otvorenom, tako da se njihov dalji rad moze očekivati sa optimizmom.

Dakle i njihovo ime zapamtite (možete ga i zabeležiti)… Igra Staklenih Perli. Posebno treba pohvaliti organizatore čijim smo zalaganjem dobili jedan zaista lep koncert, na kome nije bilo takmičarske atmosfere tipične za gitarijade i festivale. Bilo je lepo i neobavezno, a uostalom takvi su bili i voditelji iz pozorišta Događaj, potpomognuti Goranom Cvetićem i MRM (čitaj Momcilo Rajin Momot). Prava je šteta što ovakvih koncerata nema više, jer čini mi se da su oni jedan od boljih načina da se podigne kvalitet muzike mladih. Nadajmo se da će ih ubuduce biti više. (G. Š.) Članak pronađen u arhivi Džuboksa na popboks.com

Tagovi

Pročitajte još: