„Krađa automobila – tradicija na Novom Beogradu koja nikada nije prestajala“: Otkrivamo koje marke vozila najčešće „nestaju“!

U proteklih nekoliko godina promenio se i način krađe, pa danas automobili „nestaju“ kada jer vlasnici ostave ključ u vozilu.

Dok je početkom devedesetih i dvehiljaditih godina sa beogradskog asfalta dnevno znalo da „nestane“ i po nekoliko desetina automobila, broj ukradenih vozila znatno se smanjio u zadnjem periodu.

Kako su pokazali podaci Ministarstva unutrašnjih poslova, u 2022. u Beogradu izvršeno je 240 krivičnih dela neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila, što je za 77 krivičnih dela manje u odnosu na 2021. godinu.

– Od 240 ukradenih vozila, pronađeno je 119 vozila. Od ovih 240 ukradenih vozila, 87 je ukradeno na taj način što su vlasnici ostavili ključeve u kontakt bravi. U januaru i do 21. februara ove godine ukradeno je 21 vozilo, od kojih je pronađeno 19 – pokazali su podaci beogradske policije.

Kada je reč o mestima na kojima se najčešće vozila kradu, u MUP-u navode da je najkritičnija opština Novi Beograd.

Kradljivci najviše vole da ukradu vozila sledećih marki: „volksvagen“, „reno“, „audi“ i BMW, dok su sledeći delovi najčešće predmet krađe: farovi, retrovizori i katalizatori.

Takođe, promenio se i način krađe, te u 36 odsto slučajeva vozila „nestaju“ jer vlasnici ostave ključ da „trknu“ kako bi nešto nakratko obavili. Taj način krađe žargonski se zove trkač.

„Tradicija krađe automobila nikada nije ni prestajala“

Prema rečima kriminologa Dobrivoja Radovanovića, svaki oblik kriminala u nekom dužem vremenskom periodu ima dane, mesece, pa čak i godine kada je u porastu, a zatim stupa nagli pad.

– Kada padne jedna vrsta kriminala, druga raste, jer se one na taj način kompenzuju. Nije iznenađenje da krađa automobila u Srbiji postoji i dan-danas, jer se stežu obruči oko prodaje narkotika, pa kriminalci moraju razviti neki drugi posao. A, posao sa automobilima nikada nije prestajao i vrlo je unosan – objašnjava naš sagovornik.

Govoreći o opštinama koje su „pogodne“ za krađu automobila, kriminolog za 24sedamističe da bitan faktor u tome igra i mesto gde su kriminalci odrasli, kao i poznavanje terena, logistika, ali i najčešći tip automobila koji se nalazi na tim opštinama.

Radovanović navodi da je jedno vreme u Srbiji postojao trend krađe vozila iz zapadne Evrope.

– Tada su kriminalci te automobile dovozili u Beograd, a zatim su ta ista vozila bila ukradena u prestonici, zbog čega su osiguravajuće kuće imale strašne poteškoće da vrate ukradena vozila – objašnjava kriminolog.

Govoreći o markama vozila koje se najčešće kradu, naš sagovornik kaže da krađa određenih automobila zavisi od istih koji se najčešće i kupuju.

– BMW i „audi“ su poprilično skupi, te ih je teže prodati kada se ukradu, zbog čega kriminalci češće kradu neke jeftinije automobile, poput „renoa“ ili „volksvagena“. Takođe, jedno vreme su se u Beogradu krali samo „mercedesi“. Sve to zavisi od aktuelnog trenda kupovine vozila – zaključuje Radovanović za 24sedam.

Tagovi

Pročitajte još: