Magistrala koja menja „saobraćajni” krvotok Novog Beograda

Kada bude završen tunel od Bulevara despota Stefana do Ekonomskog fakulteta i izgrađen novi most, povezaće se dva udaljena dela grada – Višnjica i Novi Beograd.

Za četiri godine Višnjička ulica bi trebalo da bude sastavni deo magistrale koja će se ulivati u budući tunel koji će voditi od Bulevara despota Stefana do Ekonomskog fakulteta i koja će dalje preko novog mosta i nove saobraćajnice „ići” u Novi Beograd. Ta magistrala suštinski će promeniti saobraćajnu arhitekturu Beograda, rekao je juče, prilikom obilaska rekonstruisane saobraćajne deonice od Ulice Mije Kovačevića do Bogoslovije, Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa grada.

– Mislim da će Beograd za četiri godine zaista imati treću veliku promenu. Prva je bila posle 2000. jer su devedesete godine bile godine zastoja, druga je započela 2015. realizacijom projekta „Beograd na vodi” koji je promenio celu percepciju Beograda. Mislim da sada, od 2024. do 2028, treba da nastupi ta treća faza. Beograd se menja ogromnom brzinom, a paralelno se dešavaju stvari u vezi sa uvođenjem reda u grad – rekao je Šapić, a prenosi Beoinfo.

Obnova dela saobraćajnice u Ulici Mije Kovačevića, kako je naglasio, još je jedan dokaz da rokovi i prilikom velikih radova u gradu mogu da se poštuju. Kako je i bilo najavljeno, rekonstrukcija je okončana oko mesec i po dana nakon radova na obnovi i proširenju Višnjičke ulice, čime je i čitav ovaj veliki projekat završen.

– Ovo je još jedan pokazatelj onoga što smo obećali pre godinu dana, da je moguće da se velike i važne stvari urade u normalnom roku i kvalitetno. Od Rospi ćurpije danas imamo po tri trake sa svake strane, zatim do Bogoslovije po dve trake, a dolazak i prijem do Dečje bolnice više nije ugrožen. Saobraćaj je u toku čitave rekonstrukcije sve vreme tekao, jesu bile gužve, ali sada se barem vidi i zbog čega. Ovakav princip primenjen je na još nekoliko mesta i gde god možemo beogradske ulice ćemo širiti, uz obezbeđivanje potpuno nezavisne trake za javni prevoz i boljeg protoka vozila. Mislim da ljudi koji žive ili prolaze ovim krajem mogu da vide koliko im je saobraćajna realnost promenjena – naveo je Šapić.

Najavio je, kako prenosi Tanjug, da će za dva meseca biti premeštena i autobuska stanica na Novom Beogradu i da će biti jedna od najmodernijih u Evropi.

– Do kraja meseca biće postavljena prva komunalna bezbednosna stanica. Biće ih ukupno sto. To će oplemeniti grad, jer će oko njih biti i uređeni parkovi, kao i igrališta. Biće povezane sa školama, imaće i poseban nadzor što će ujedno i povećati bezbednost – dodao je Šapić.

Od onoga ko bude vodio grad, kako je naglasio, zavisiće i dinamika svih ovih projekata.

– Najveće promene naredne četiri godine desiće se u Beogradu, a očekujem da će se zaokružiti puštanjem dve linije metroa – rekao je on.

Tagovi

Pročitajte još: