Mesto za okupljanje i druženje na Novom Beogradu: „Nađimo se kod česme“

Mesto za nalazenje i okupljanje dobro poznato svima u bloku, tada jedina česma u Bloku 45, a i šire. Đačka ili školska česma napravljena 1983. godine.

Povodom desetogodišnjice postojanja Mesne zajednice Sava, 4. jula 1983. godine otkrivena je Đačka česma. Na inicijativu odeljenske zajednice IV5, učiteljice Dragane Janković i ostalih roditelja, fontana je izgrađena isključivo dobrotvornim radom – od projekta do završenih radova.

U gradnji česme učestvovali su arhitekta Zoran Veljović, vajari Milun Vidić, Vladimir Komad i Milija Mišović, generalni direktor GP Ratko Mitrović, Branko Pešić arhitekta, Siniša Janković, đački roditelj, omladinci GP Ratko Mitrović koji su živeli u samačkom hotelu u Bloku 45.

Nakon nekog vremena, česmica je totalno bila vam funkcije i išarana, sve do kraja 2010. godine, kada je pokrenuta peticija za njeno sređivanje.

Čak i tada, bila je mesto za glavno okupljanje mladih pre, posle i za vreme časova.

Uprava za vode Sekretarijata za komunalne i stambene raspisala je u avgustu konkrurs za sanaciju Đačke česme u Bloku 45. Uprava za vode Sekretarijata za komunalne i stambene poslove i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” doneli su odluku da ovu česmu dovedu u funkcionalno stanje i preuzmu je na dalje održavanje.

Česma nije radila dugi niz godina unazad, pa je obavljena komletna sanacija i prikupljanje tehničke dokumentacije. Radovi na sanaciji česme izvedeni su u toku 2011. godine.

 

Tagovi

Pročitajte još: