Mobilni autobus za vakcinaciju i danas ispred TC „Ušće”

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišla je vakcinalni punk, adaptirani autobus, ispred TC „Ušće” koji će i sutra raditi od 12 do 20 časova.

Ona je ovom prilikom izjavila da će svi koji se ovde vakcinišu dobiti karte za „Mjuzik vik”, koje je obezbedio organizator „Skaj mjuzik”, te da će biti dovoljan broj karata.

– Ovo je akcija Grada Beograda zajedno sa festivalima i apelujemo na odgovornost građana. S jedne strane želimo da se život u Beogradu vrati što pre u normalu i da sve funkcioniše, ali s druge strane ne smemo da zaboravimo da je u toku pandemija virusa korona, a ovo je jedan od načina na koji želimo da motivišemo mlade da se vakcinišu – rekla je Stanisavljevićeva.

Podsetila je da se prvom dozom vakcinisalo više od 780 hiljada sugrađana, što je oko 56,24 odsto, a drugom dozom oko 54 odsto Beograđana.

– Iz dana u dan raste broj onih koji se vakcinišu i trećom, zvanom „buster” dozom. Dosad je u Beogradu vakcinisano preko 50 hiljada građana, a zakazivanje nije potrebno. Možete doći u bilo koji od 25 punktova u Beogradu, a imamo i mobilne autobuse. Ukoliko se prima treća – „buster” doza, potrebno je da je prošlo šest meseci od primanja druge doze. Apelujemo na sugrađane da iskoriste mogućnost da se vakcinišu s obzirom na to da je naša zemlja obezbedila dovoljan broj vakcina. Građani mogu da biraju da li žele da se vakcinišu „sinofarm”, „fajzer”, „astra zeneka” ili „sputnjik” vakcinom. U mobilnom autobusu građani kao treću „buster” dozu mogu da prime „fajzer” ili „sinofarm” vakcinu – rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je naglasila da će 3. i 4. septembra autobus biti ispred stadiona „Marakana” i svi koji se tada budu vakcinisali dobiće besplatne ulaznice za utakmicu koja će se održati 4. septembra.

– Tokom sledeće nedelje pravićemo plan prema kojem će mobilni autobus svaki dan biti na drugoj lokaciji. Na ovaj način želimo da budemo dostupni građanima kako bismo im olakšali pristup vakcinaciji. U Beogradu i dalje funkcionišu kol-centri u svim gradskim opštinama. Ukoliko našim najstarijim sugrađanima bude potrebna bilo kakva pomoć, mogu da pozovu kol-centre. Na taj način će im biti organizovan prevoz do mesta vakcinacije kao i sve što je potrebno. Ne želimo da neko ko je slabije pokretan ili mu je punkt udaljen od mesta stanovanja ne dođe na vakcinaciju. Sa domovima zdravlja ćemo za osobe sa invaliditetom organizovati vakcinaciju u njihovim domovima, kao što je to bilo i pre – zaključila je Nataša Stanisavljević.

Direktor Doma zdravlja „Savski venac” Zoran Bekić izjavio je da je u autobusu adaptiranom za vakcinaciju ispred TC „Ušće” treću dozu dosad primilo oko 30 sugrađana.

– Ovo je još jedan od punktova za slobodnu vakcinaciju jer imamo veliki pritisak na domove zdravlja i Beogradski sajam. Treću dozu primaju oni koji su već primili prvu i drugu dozu. Odzivom mladih od 18 do 30 godina nismo zadovoljni jer je do juče u Beogradu vakcinisano 27,3 odsto – kazao je Bekić.

Tagovi

Pročitajte još: