„MOGU DA SE IGRAM, RADIM DOMAĆI I GLEDAM TV“: Nasmejana deca o vremenu provedenom u svratištu na Novom Beogradu

Za decu koja ove hladne dane provode na ulici ili u domovima u kojima nemaju osnovne uslove za život, svratišta su, nažalost, jedina sigurna mesta. To najbolje zna 100 mališana koji se trenutno nalaze u svratištu na Novom Beogradu, a koje je posetila „Blic televizija“.

Martina, Zorica i Eleonora su tri sestre koje su nas sa osmehom dočekale, iako se možda iza njih krije strah za egzistenciju i budućnost. One i dalje sanjaju i trude se da škola bude njihova primarna obaveza.

„Volim svratište jer mogu da se igram, gledam televiziju“

Kako su za „Blic TV“ izjavile, vole da provode vreme u svratištu, jer mogu da se igraju sa vršnjacima, gledaju televiziju, a imaju vremena i za učenje.

– Svratište volim jer mogu da radim da učim, da se igram, da gledam televiziju. Pomažu mi i sa domaćim radom jer volim školu, a najviše matematiku. Kad porastem želim da budem kuvarica – rekla je jedna od nasmejanih devojčica.

– Ja sam prvi razred, volim da idem u školu, a najviše volim fizičko – dodala je druga.

„Radimo sa njima na više nivoa“

Grupa dece koja se sada nalazi u svratištu, došla su ovde da se okupaju, dobiju čistu odeću, da završe domaće zadatke, i ako stignu pored svih obaveza, urade poneku zabavnu radionicu.

– To su deca koja su uličnoj situaciji ili su u krizi da počnu da rade na ulici. Potrebe koje ovde zadovoljavaju, pored bazičnih potreba – za kupanjem, čistom garderobom i obrokom, mi sa njima radimo i povezivanje sa institucijama sistema, uključivanje u školski sistem, pomaganje pri izradi domaćih zadataka, učenje, preventivne aktivnosti, rad s roditeljima. Dakle, kompletna podrška – izjavila je vaspitač, Jelena Aćimović za „Blic TV“.

Tokom zimske sezone potreba dece sa ulice za Svratištem je veća. Funkcionišu po principu dobre volje što znači da decu niko ne upućuje u Svratište, već dolaze zato što ga doživljavaju kao svoje mesto u kom se osećaju bezbedno. Ovde dobijaju topli obrok, osnovnu higijenu,pomoć oko domaćih zadataka ali i ljubav i brigu u koju smo se i uverili.

– Iskreno, građani svakodnevno donose garderobu i to nam mnogo znači. Potrebna su nam sredstva za ličnu higijenu, higijenu prostora, donji veš, čarape, slaniši I slatkiši. Isto tako, pošto idu praznici, u pripremi smo za novogodišnje paketiće. Apelujemo da donesu komad nove garderobe ili novu igračku – dodala je vaspitač.

Dolaze i praznici, raduju se kićenju jelke, ali i poklonima.

Ukoliko želite da usrećite nekoga od njih možete to uraditi svakog dana od 10 do 18 časova na jednoj od dve adrese — Bulevar Arsenija Čarnojevića ili Krfska ulica.

Tagovi

Pročitajte još: