MUKE STANARA NA NOVOM BEOGRADU: Komšija renovira stan, a nije stavio obaveštenje – buka je nesnosna

OD aprila prošle godine, stanare zgrade u Ulici Dr Ivana Ribara na Novom Beogradu povremeno muči nepodnošljiva buka koja dopire iz jednog stana na prvom spratu. Izuzetno jaki „građevinski“ zvuci remete mir i komfor žitelja ove novobeogradske višespratnice.

Iako nam kažu da majstori u susedovom stanu uglavnom ne krše kućni red, ni na vratima stana, niti na oglasnoj tabli ne piše kada su radovi počeli, a kamoli kada će biti gotovi. Buka, ukoliko je komunalci izmere da je viša od 30 decibela, može biti sankcionisana, ali bezobzirnost komšije koji neće da obavesti susede do kada će da renovira stan – ne može.

Čitaoci koji su nam se požalili govore da je vlasnik odbio predlog upravnika stambene zajednice da okači papir sa terminom završetka radova.

– Novi komšija nam je rekao kako ima sve neophodne papire i dozvole koje će pokazati nadležnima, ukoliko bude potrebe – kažu žitelji ove novobeogradske višespratnice. – Ne krši kućni red, ali buka koja dopire iz tog stana dok se u njemu radi je nepodnošljiva. Ne znamo šta toliko renovira od aprila prošle godine.

Kada se radi kompletna rekonstrukcija u stanu, u interesu vlasnika je da se završi što pre, ali tempo diktiraju lični razlozi. Prema rečima predsednika Udruženja profesionalnih upravnika Ljubiše Banovačkog, ukoliko ljudima smeta buka ili misle da su neki radovi nelegalni, treba da zovu opštinsku komunalnu inspekciju. Međutim, Banovački kaže i da za većinu sitnijih radova dozvola nije potrebna.

DOZVOLE

ZA dozvolu obimnijih radova u stanu nadležne su opštine, odnosno Odeljenje za građevinske i komunalne poslove. Uz zahtev neophodno je priložiti dokaz o plaćenoj administrativnoj taksi za podnošenje prijave i naknadu za Centralnu evidenciju, kao i dokaz o izmirenju obaveza u pogledu doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

– Stanar koji izvodi građevinske i slične radove dužan je da obavesti upravnika i pokaže mu odobrenje nadležnih, uglavnom lokalnih samouprava, ako je za njih propisana obaveza – objašnjava Banovački. – To se odnosi na rekonstrukciju, adaptaciju ili sanaciju objekta, promenu namene objekta, izvođenje radova na razdvajanju ili spajanju poslovnog ili stambenog prostora, ugradnju unutrašnjih instalacija poput struje, gasa, vode u postojeći objekat, skidanje radijatora…

Za najveći broj radova u stanu nisu potrebne nikakve dozvole – krečenje, menjanje pločica u kupatilu, montiranje nove kuhinje ili sanitarija, menjanje prozora… To se čak odnosi i na zamenu vodovodnih instalacija ukoliko se ne radi o onim centralnim, od kojih zavisi snabdevanje vodom celog objekta.

Ukoliko su radovi nelegalni i utiču na normalno korišćenje drugih stambenih jedinica u objektu, građevinska inspekcija može tražiti njihovu obustavu, zahtev za nabavku dozvole ili vraćanje objekta u prvobitno stanje. Najoštrija kaznena mera je plaćanje iznosa od 50.000 dinara, dok se buka uglavnom kažnjava sa 5.000 dinara.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn