Muškarac umro nakon uklanjanja hemoroida na privatnoj klinici na Novom Beogradu: Tužilaštvo pokrenulo istragu

Lekaru klinike preti do 12 godina zatvora

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu protiv lekara poliklinike „011 Medical Team-Beograd“ Zorana K. (54) zbog sumnje da je pri pružanju lekarske pomoći očigledno nesavesno postupao, usled čega je 30. decembra 2023. godine nastupila smrt oštećenog N. B. (39).

Naredbom o sprovođenju istrage osumnjičenom se na teret stavlja krivično delo teška dela protiv zdravlja ljudi, za koje je zaprećena kazna zatvora od dve do 12 godina.

Osnovi sumnje da je Zoran K. izvršio navedeno krivično delo proizlaze iz krivične prijave porodice oštećenog, izveštaja Ministarstva zdravlja, obdukcionog nalaza i sudsko-medicinskog veštačenja Medicinskog fakukteta Univerziteta u Nišu, priložene lekarske dokumentacije kao i drugih materijalnih dokaza.

Saslušanje osumnjičenog bilo je zakazano za danas, ali je odloženo za kraj avgusta, na molbu branioca osumnjičenog.

Takođe u toku istrage biće ispitan u svojstvu svedoka predstavnik porodice oštećenog i biće preduzete druge dokazne radnje neophodne za donošenje odluke.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, postoje osnovi sumnje da je Zoran K. 26. decembra 2023. godine u stanju uračunljivosti, pri čemu je bio svestan da svojim postupanjem može učiniti delo, pa je na to pristao, kao lekar pri pružanju lekarske pomoći očigledno nesavesno postupao.

On je, kako se sumnja, izvršio operativno lečenje hemoroidalnih čvorova kod oštećenog u uslovima opšte anestezije i to neadekvatnom upotrebom lasera, usled čega je po okončanju zahvata i buđenja iz anestezije oštećeni N. B. trpeo jake bolove i bio lošeg opšteg zdravstvenog stanja, ali je uprkos tome pušten na kućno lečenje oko 18 časova.

U toku noći i narednog dana zdravstveno stanje N. B. se sve više pogoršavalo uz visoku temperaturu, stomačne tegobe i jake bolove, o čemu je osumnjičeni bio obavešten od strane N. B. i članova njegove porodice, ali nije izvršio neposredan hitan pregled, iako je na to upućivalo stanje oštećenog, a radi utvrđivanja razloga za nastanak prisutnih tegoba koje značajno odudaraju od očekivanog nalaza za postoperativni tok i preduzimanja hitnih medicinskih mera radi zbrinjavanja oštećenog.

Zbog toga je oštećeni 29. decembra 2023. godine primljen u Urgentni centar KCS, gde je i pored adekvanih medicinskih mera sutradan preminuo.

(Telegraf.rs)

Tagovi

Pročitajte još: