Na ovoj lokaciji na Novom Beogradu ne želite da se nađete kad počne da grmi, opasnost je velika

Nema mnogo pravila kada je u pitanju udar groma, ako ne postoji adekvatna zaštita, to može da predstavlja opasnost na svakoj tački u gradu i u bilo koje vreme kada su olujni oblaci u blizini! Pa ipak, postoje mesta na kojima sigurno ne želite da se nađete u slučaju grmljavine.

Vodite računa da opasnost ne preti samo kada čujete gromove u neposrednoj blizini. Takozvana „pozitivna“ munja dovoljno je jaka da „dobaci“ i do dvadeset kilometara od olujnog oblaka. Ona je ređa i karakteristična po svom prodornom zvuku, koji je jači i čija tutnjava duže traje, kao da se nebo cepa na dva dela…

Najređa je loptasta munja, koja može da se javi bilo gde i čije kretanje je nepredvidivo. Može da iščezne ili eksplodira, zavuče se u dimnjak, pod vozilo ili doslovno uđe kroz prozor.

Ovo je jedna od najopasnijih tipova lokacija na kojima može da vas zatekne nevreme.

Tramvajska stanica na Novom Beogradu

Široki bulevari i otvoreni novobeogradski blokovi rizičnija su mesta u slučaju grmljavine od, na primer, starog Dorćola, gde su ulice mnogo uže, a zgrade zbijene jedna uz drugu.

Tako je tramvajska stanica, sa svojom metalnom kućicom, smeštena između traka širokih bulevara, poprilično opasno mesto u slučaju oluje. Takve stanice obično su okružene metalom – stubovi, ograde, šine…

Tačno je da je veća verovatnoća da će grom udariti u zgradu nego na ulicu, u banderu ili drvo, ali se rizik povećava u na mestima gde su zgrade podalje od pešačkih staza.

I ne treba pretpostavljati da će visoke zgrade „privući“ grom. Svaka zgrada ima gromobran projektovan tako da zaštiti nju i neposrednu okolinu. Ne postoji soliter ili gromobran koji ima moć da zaštiti čitav blok ili kvart.

(Telegraf.rs)

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn