NA VRHU ZGRADE NA NOVOM BEOGRADU IMA KOŠNICU! Postoji beogradski med: Evo gde možete da ga probate i kako utiče na organizam!

I dok je u metropolama razvijenih zemalja urbano pčelarenje odavno zastupljeno, u srpskoj prestonici se sa ovom praksom počelo 2018. godine.

Gradski med je hit u svetu, a Beograd u tom trendu ne zaostaje. Gosti „Hajata“ ga dobijaju sa krova hotela, a ostalo se nudi kao poseban beogradski suvenir. Kvalitetom ne zaostaje za medom sa livade, a urbani pčelari objašnjavaju zašto su se opredelili da košnice drže na krovovima zgrada.

Za Stanka Rajića nema lepšeg početka dana nego kada sa svojom pčelarskom mrežicom i dimilicom krene da proverava košnice. Bio bi to uobičajen pčelarski posao da se košnice ne nalaze na krovovima beogradskih solitera.

„Osećaj kada se popnete na neki krov zgrade je neverovatan. Tokom leta, kada su velike vrućine, pčelinjake često obilazim u ranim jutarnjim satima. Gotovo nikada ne mogu da odolim a da ne slikam panoramu grada. Uz objavu fotografije na društvenim mrežama samo napišem ‘Dobro jutro, Beograde’. U tim prizorima i zvuku pčela jedino što možete jeste da uživate. Tada su vam daleko i gradska gužva i buka“, počinje priču Stanko Rajić iz Beogradskog udruženja pčelara.

I dok je u metropolama razvijenih zemalja urbano pčelarenje odavno zastupljeno, u srpskoj prestonici se sa ovom praksom počelo 2018. godine.

“Video sam kako to rade pčelari u svetu i predložio sam to našem udruženju. Cilj mi je bio da približim život ovog predivnog bića gradskoj populaciji. Mnogi su me začuđeno gledali. Danas je naše udruženje poznato na prostorima bivše Jugoslavije, a i šire”, kaže sagovornik RTS.

Gradski med je, dodaje, izuzetnog kvaliteta, što potvrđuju rezultati testiranja koje dva puta godišnje radi u Centru za ispitivanje namirnica.

“U Beogradu ne možete izvrcati sortni med poput bagremovog, lipovog ili suncokretovog. Gradski med je poput livadskog, jer mu raznovrsno bilje daje izuzetnu aromu. Na kraju pčelarske sezone obavezno bude i medljike, a to je poput šumskog meda”, objašnjava Rajić.

Košnice se u Beogradu nalaze se na krovovima nekih kompanija, stranih ambasada i hotela.

“Prvi susret sa urbanim pčelarstvom sam imao 2011. u Kanadi. Budući da kao kompanija sledimo projekat ‘Spasimo planetu’, smatramo da je pčelarstvo veoma bitan deo tog lanca. Svedoci smo da je Beograd, u odnosu na mnoge svetske metropole, zelen grad”, kaže Milan Čotra iz hotela Hajat ridžensi.

“Na ovaj način imamo kvalitetan proizvod koji možemo s ponosom da ponudimo gostima hotela. Takođe, pokazujemo koliko nam je bitna životna sredina i da brinemo o njoj”, dodaje sagovornik uz poziv i ostalim kompanijama da se priključe urbanom pčelarenju.

Tagovi

Pročitajte još: