Nacionalna akademija za vanredne situacije dobila „zelenu dozvolu“ za gradnju na Novom Beogradu

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda doneo je odluku da za projekat izgradnje kompleksa Nacionalne akademije za vanredne situacije i obuku članova posade brodova na Novom Beogradu nije potrebna izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda doneo je odluku da za projekat izgradnje kompleksa Nacionalne akademije za vanredne situacije i obuku članova posade brodova na Novom Beogradu nije potrebna izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Dodaje se i da nosilac projekta, u ovom slučaju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture može pristupiti realizaciji projekta „u skladu sa važećim tehničkim normativima i standardima propisanim za tu vrstu objekata, uz obavezu da pri izgradnji i redovnom korišćenju projekta primeni mere i uslove zaštite životne sredine koje je utvrdio Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Beograda sredinom 2022. godine“.

Nacionalna akademija planirana je na Novom Beogradu, na lokaciji između privredne zone Auto-put i aerodoroma Nikola Tesla, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ranije je predvidelo realizaciju ovog projekta po modelu javno-privatnog partnerstva.

Procenjena vrednost radova na izgradnji Nacionalne akademije iznosi 7,5 miliona evra, a sa ulaganjima privatnog partnera ukupna vrednost projekta je oko 11 miliona evra.

U okviru Nacionalne akademije planira se izgradnja glavne zgrade ukupne površine 2.500 metara kvadratnih u okviru koje će se sprovoditi proces teorijske nastave. Osim glavne zgrade Nacionalna akademija sadržaće i zasebnu zgradu za prijem i smeštaj polaznika, ukupne površine oko 3.000 metara kvadratnih.

Za potrebe sprovođenja praktične nastave predviđena je i gradnja bazena veličine 1.500 metara kvadratnih, zatvoreni i otvoreni protivpožarni poligon (ukupno 750 metara kvadratnih), kao i posebne radionice za bezbednost na radu, brodomašinstvo, zavarivanje, elektriku i refrigeration – ukupna površina oko 2.700 metara kvadratnih.

Pored navedenih kapaciteta, planira se izgradnja pristupnih i internih saobraćajnica, kao i parkinga odgovarajućeg kapaciteta.

U toku je izrada idejnog projekta za koji je posao na tenderu raspisanom 2020. godine dobio konzorcijum na čelu sa firmom Energoprojekt urbanizam i arhitektura ad Beograd. Prema ugovoru, rok za završetak posla koji je do sada produžavan nekoliko puta je do kraja juna ove godine.

U januaru prošle godine između ministarstava građevinarstva i unutrašnjih poslova je potpisan i memorandum o saradnji na realizaciji projekta Nacionalne akademije, kada je navedeno da će ta investicija doprineti podizanju ljudskih kapaciteta i većoj bezbednosti na našim rekama.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn