NAJVIŠE DECE NA NOVOM BEOGRADU: Objavljene preliminarne rang-liste za upis u vrtiće u prestonici

PREDŠKOLSKE ustanove su na svojim sajtovima objavile pereliminarne spiskove upisane dece, a nezadovoljni roditelji mogu do 15. juna podneti žalbu.

Svi prigovori će biti razmotreni do 24. juna. Praksa je pokazala da u proseku oko 40 odsto pristiglih žalbi bude prihvaćeno. Najčešće je reč o specifičnim slučajevima, gde se mora naknadno dokumentovati prioritet.

Prošle godine je podneto oko 4.000 prigovora, a najviše je poslato na adrese predškolskih ustanova – Voždovac, Čukarica, Zemun, Zvezdara, Novi Beograd, Rakovica, Palilula i Grocka. Najveći broj roditelja se žali jer mališani nisu upisani u obanište ili su nezadovoljni vrtićem u koji su raspoređeni.

Najveća gužva za upis u vrtiće biće na Novom Beogradu, u Zemunu i na Čukarici, gde je podneto više od dve hiljade zahteva za svaku ustanovu. Na adresu predškolske ustanove u Sopotu stiglo je svega 135 zahteva, što je skoro tri puta manje od planiranih 350 mesta, a slična situacija je i u Barajevu, gde je planiran upis 336 mališana, a zainteresovano je 247. I u vrtićima na Savskom vencu biće praznih soba, za 527 mesta konkurisalo je 375 roditelja.

Roditelji čija deca budu ispod crte na listi za željeni državni vrtić moći će da ih, uz odbijenicu, upišu u privatne vrtiće, uz subvenciju Grada. Pravo na dotirani boravak nemaju roditelji koji ne žele da im dete pohađa državnu predškolsku ustanovu iako ima slobodnih mesta. Oni mogu dete upisati u privatno obdanište i plaćati punu cenu boravka, koja se kreće od 250 do 400 evra, u zavisnosti od predškolske ustanove.

UPISNA KVOTA 13.955

Konkursom je predviđeno da ima mesta za 13.955 mališana, a podneto je 17.806 molbi. U jaslenim grupama je „rezervisano“ 5.917 mesta, u vrtićima – 2.739, u pripremnom predškolskom programu od osam sati – 696, u četvorosatnom PPP – 4.570 i 33 za najmlađe u razvojnim grupama. Podneto je 17.806 prijava.

I ove godine se pokazalo da je za upis u sedam predškolskih ustanova konkurisalo više od dve trećine zainteresovanih, odnosno 12.869 mališana – Novi Beograd, Zemun, Čukarica, Voždovac, Zvezdara, Palilula i Rakovica. U ostalih deset evidentirano je oko 5.000 molbi ukupno. U tri najtraženije to će obezbediti dodatnih oko 1.200 mesta.
Kapaciteti su prošireni i zahvaljujući započetom projektu Grada o izgradnji 25 predškolskih ustanova.

Od prošlog konkursa otvorena su tri nova vrtića, još toliko će biti do kraja ove godine.

novosti

Tagovi

Pročitajte još: