Najzanimljivi predlozi Novobeograđana: Na šta su tražili da se potroše pare iz gradske kase i šta im je odgovoreno

Brojni predlozi Beograđana o tome kako potrošiti novac iz zajedničke kase pristigli su na adresu gradske uprave. Preciznije, tokom dve nedelje javne rasprave o budžetu Beograda za 2022. godinu, 9.046 građanki, građana, udruženja građana i institucija poslalo je svoje predloge.

B92.net donosi vam neke od najzanimljivijih sugestija, kao i zvanične odgovore koji su na njih pristigli.

Ozeleneti ceo grad

„Mislim da bi Beograd, nalik na Pariz, koji je usvojio plan o tome, trebalo da posadi na hiljade novih stabala raznog drveća svuda po gradu gde je to moguće, a sve to u cilju borbe protiv zagađenosti vazduha i generalno klimatskih promena. Takođe, dokazano je da se ljudi osećaju lepše i smirenije kad su okruženi zelenilom. Smatram da to nije preteško isplanirati, niti da je preskupo za odraditi, samo treba malo finansija i malo više dobre volje“, glasi predlog.

U odgovoru se navodi da će JKP „Zelenilo-Beograd“ na javnim zelenim površinama koje su u nadležnosti tog preduzeća, na teritoriji 10 gradskih opština, tokom sadne sezone 2021/2022 godine posaditi 8.534 sadnice, u okviru strategije ozelenjavanja i pošumljavanja Beograda, kao meru ka smanjenju zagađenja vazduha. Trend povećanja od 10 odsto broja posađenih sadnica, planiran je na godišnjem nivou – u predstojećem srednjoročnom planu, ističe se.

Uređenje stanica BG voza i usklađivanje sa sistemom GSP-a

Potrebno je, kaže se u jednoj od sugestija, uskladiti linije i stanice GSP-a sa stanicama BG voza kako bi ih koristio mnogo veći broj putnika (naročito imajući u vidu da je gradska železnica brz, jeftin i ekološki dobar vid transporta).

„Na primer, stanica BG voza Rakovica je neupotrebljiva za najveći deo stanovnika Vidikovca, Ceraka i Miljakovca (sveukupno, to je veliki broj stanovnika) zbog nepostojanja adekvatnih linija GSP-a i neadekvatnog prilaza stanici. Slično je i sa stanicom Kneževac. Takođe, ukoliko postoje tehničke mogućnosti (ukoliko stanice BG voza ne bi bile preblizu) trebalo bi razmotriti dodavanje stanice BG voza na mestu presecanja pruge sa Ulicom Omladinskih brigada na Novom Beogradu, s obzirom na to da tu postoji veliki broj linija GSP-a i velika gustina naseljenosti. Takođe, stanice BG voza je potrebno osvetliti i obezbediti parking za bicikle i vozila, pogotovo na prigradskim stanicama BG voza“, predloženo je.

Evo i šta je odgovoreno.

„U vezi dodatne stanice na Novom Beogradu, u Planu generalne regulacije šinskih sistema predviđeno je da se Ulica dr Agostina Neta i Bulevar Umetnosti povežu i da se na toj lokaciji izgradi novo stajalište. Ono bi bilo povezano autobuskom linijom sa delovima Novog Beograda severno ka Merkatoru i južno ka Belvilu i Bloku 70. Stanica kod Omladinskih brigada bi bila preblizu stajališta Tošin bunar koje je poslednjom rekonstrukcijom pruge približena Bloku 65. Razmatrana je mogućnost da se napravi okretnica autobusa u zoni železničke stanice Kneževac na strani iz pravca Vidikovca i Cerak vinograda. Izgradnja okretnice bi zahtevala eksproprijaciju zemljišta i rušenje pojedinih objekata. Saglasni smo da bi uvođenje autobuske linije od okretnice Vidikovac preko ulica Vidikovački venac, Bože Jeremića i Prvoboraca bila odlična opcija. Uz linije koje već prolaze Ulicom Sedamnaestog oktobra železničko stajalište Kneževac bi bilo dobro povezano sa naseljima Labudovo Brdo, Kneževac, i Vidikovac. Radi povezivanja železničke stanice Rakovica predviđa se uvođenje kružne autobuske linije ulicama: Patrijarha Dimitrija, Vršačka, Prve šumadiske brigade, Petra Konjovića, Srpskih udarnih brigada, Borska i Miše kranjca. Time bi se povezalo Kanarave brdo i Miljakovac sa železničkom stanicom Rakovica“.

Unapređenje javnog gradskog prevoza

„Unapređenje javnog gradskog prevoza u vidu povećanja broja vozila, polazaka i kvaliteta samih vozila“, kratko je rečeno u još jednoj sugestiji.

U Sekretarijatu za javni prevoz se redovno prati popunjenost vozila, odgovara Grad.

„U skladu sa raspoloživim resursima, povećavaju se kapaciteti na linijama na kojima se utvrdi da transportni zahtevi nisu usklađeni sa ponuđenim kapacitetima. Ugovorima koji su potpisani sa prevoznicima u javnom linijskom prevozu putnika prevoznici su stimulisani da obnavljaju vozni park. Grad Beograd takođe ulaže u obnovu voznog parka JKP GSP Beograd. U 2019. godini nabavljeno je 244 solo autobusa, u 2021. godini nabavljeno je novih 10 električnih autobusa i sprovedena ja nabavka za 100 zglobnih autobusa sa pogonom na CNG. U planu javnih nabavki za period od 2022. do 2025. godine planira se nabavka 690 novih vozila (110 solo i 310 zglobnih autobusa sa pogonom na KPG, 15 solo i 25 zglobnih električnih autobusa, 60 solo i 20 zglobnih trolejbusa sa autonomijom, kao i 150 visokokapacitivnih tramvaja)“, kažu.

Izvor: b92

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn