Naselje na Novom Beogradu postalo pravi „china town“! Kineski biznismeni i top menadžeri ovde dolaze sa celog Balkana

Sada imamo i nove dokaze da su Ledine postale pravi srpski „Chinatown“. Kako za „Blic Biznis“ pričaju ljudi upućeni u živote i poslove kineza u Srbiji i na Balkanu, njihovi biznismeni, top menadžeri, milioneri, diplomate i ostala elita iz čitavog Zapadnog Balkana redovno posećuje ovo beogradsko naselje u potrazi za „ukusima zavičaja“.

– Meni je to lično bilo vrlo interesantno. Zaposlio sam se u jednoj velikoj kineskoj kompaniji pre više od 10 godina i tada je usledio inicijalni kulturni šok, prosto su potpuno drugi svet od nas. Kako sam krenuo da napredujem uz hijerarhiju kompanije, sve sam više bio u kontaktu sa tamošnjim menadžerima, a sa pojedinima krenuo i privatno da se družim, počinje razgovor za „Blic Biznis“, saogovornik upućen u živote kineskih top menadžera u Srbiji.

Kako ističe, jednom prilikom, radeći na jednom projektu kompanije u Crnoj Gori, dobio predlog kolege i prijatelja kineza da za vikend odlete do Beograda kako bi isprobao njihovu domaću kuhinju.

 

– Ostao sam zatečen, otkud sada Beograd, i momentalno sam pristao. Mi smo tog petka uzeli let iz Tivta za Surčin, i šok je bio dodatan zato što kolega nije rekao taksisti da ide za centar grada, već za Ledine. Znao sam i ranije da je to naselje puno Kineza. Ušli smo u jedan restoran i nigde nije bilo Srbina na vidiku, pričao se isključivo kineski, meni je bio isključivo na kineskom, usužio nas je njihov čovek, nastavlja priču sagovornik.

Kako kaže vrhunac svega je bio, kada se njegov prijatelj počeo pozdravljati sa drugim gostima restorana.

– Priča je stvarno za rubriku verovali ili ne. Na Ledinama, moj kolega top menadžer u našoj firmi mi je ukazao sa kim se to pozdravljao. Bankari, biznismeni, diplomate, menadžeri i to ne samo iz Srbije, u tom trenutku je u restoranu bio i predstavnik jedne kompanije za BiH, pa i mi iz Crne Gore. Prijatelj mi je istakao i da je baš u tom restoranu imao sastanke sa kolegama iz drugih kompanija, kaže on i dodaje da mu je kolega napomenuo da tu dolaze jer nigde drugde ne mogu da pojedu tako dobru kinesku klopu.

– On mi je tada rekao da nigde nema čao mejn, dim sum, čar siu i drugi njihovi specijaliteti kao na Ledinama, kaže.

Sagovornik nam je objasnio da je pitao kolegu zašto se o tome ne priča, i da je od njega dobio objašnjenje da je to njihova kultura, da su po prirodi takvi da se ne eksponiraju.

„Blic Biznis“ je nedavno bio u obilasku ovog naselja i pokušali smo da popričamo sa restorandžijama o njihovim poslovima i klijentima, ali su nas u više lokala, što bi se kolokvijalno reklo „oladili“.

Kvadrat i do 2.000 evra!

Ledine, koje se nalaze između opština Novi Beograd i Surčin, postale su i prava „oaza“ u kupovini stanova. Novogradnje je sve više u prodaji, a cene idu i do 2.000 evra po kvadratu.

Prema podacima na sajtu nekretnine.rs, za stanove u ovom naselju treba najčeđće izdvojiti između 1.200 pa i do 1.400 evra, ali su neretki oglasi i sa mnogo većom cenom, čak i do 2.000 evra.

Stan od 44 kvadrata u potkrovlju vlasnik ceni 55.000 evra, a stan „lux“, kako navode, od 34 kvadrata čak 68.000! Tačno 55 kvadrata ceni se i 106.000 evra

Tagovi

Pročitajte još: