NASTAVLJA SE IZVLAČENJE POZNATOG NOVOBEOGRADSKOG SPLAVA IZ SAVE Na terenu ronioci i teretni brod

Beogradski splav „Fristajler“ koji je potonuo pre šest meseci u „nezaboravnoj“ novogodišnjoj noći u reku Savu, konačno će biti izvučen, a taj proces biće nastavljen i danas, saznaje „Blic“.

Prema našim nezvaničnim informacijama, prekjuče se praznio vazduh iz pontona, nakon čega su stavili napumpane gume, kako bi se podigao zadnji deo splava nakon čega će dizalica moći da ga uhvati i izvuče iz vode.

Proces vezivanja uveliko je u toku, a najveći deo vremena oduzima upravo to, kao i sama priprema za izvlačenje splava Fristajler.

Kako javlja reporterka “Blica” sa lica mesta, kako se vodostaj reke smanjio, voda je ostala do pola ulaza od splava, dok je zadnji deo i dalje nalegnut na dno reke.

Na terenu teretni brod i ronioci

Na terenu je i teretni brod, na njemu je dizalica koja nije zakačena za splav.

Takođe, u četvrtak je jedan ronilac bio angažovan, koji uranja sa jedne strane splava i izranja na drugu i na taj način vezuje sajle.

„Blic“ nezvanično saznaje da gume, koje treba da se napumpaju i podignu zadnji deo splava, mogu da ponesu od 70 do 80 tona.

Nulta vidljivost pod vodom, koristi se specijalna oprema

Splav je na najudaljenijoj tački od obale na dubini od 10 metara, dok je pri obali na dubini od 1.5 metra.

Rečna struja je relativno jaka, a u potonulom splavu se nataložila velika količina mulja i zemlje. Pod vodom je nulta vidljivost, a ronioci zahtevan posao rade na dodir.

Kako bi se izvukao splav, koriste se specijalni alati, sajle, užad i ostala oprema. Prema proceni stručnjaka, operacija izvlačenja splava sa dna reke je kompleksna i zahtevna. Zato su angažovani ronioci sa dugogodišnjim iskustvom za specifične poslove pod vodom.

 

 

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn