NASTAVLJA SE RUŠENJE POZNATOG RESTORANA NA NOVOM BEOGRADU: Vlasnik objekta povredio javni intertes

Rušenje restorana „Košnica” u Novom Beogradu, započeto prekjuče oko 16 časova, nastavljeno je juče, a biće potrebno još sedam dana, raportira radnik ispred ogoljenog objekta, dok posao ne bude završen. Veći deo krova je uklonjen, kao i stakla na fasadi, instalacije u unutrašnjosti objekta bez prozora i vrata klatile su se juče na vetru, deo javne površine ispred restorana, koji je krajem decembra 2021. izgoreo u požaru maltene do temelja, ograđen je narandžastom trakom na kojoj piše „zatvoreno gradilište, građevinska inspekcija“, a u tom prostoru su parkirani manji kamion i bager.

– Objekat nema građevinsku dozvolu, rušimo po nalogu inspekcije – odgovara jedan od radnika ekipe „Beograd puta” na naše pitanje zašto i po čijem nalogu uklanjaju restoran na uglu Bulevara Zorana Đinđića i Omladinskih brigada.

– Zar je moralo po mraku da se ruši, pitamo ih.

– Tako su rekli, navodno nešto se pregovaralo, ali ništa od toga nije bilo – dodaju.

– Ima li tu vlasnika, nastavljamo.

– Nema vlasnika – odsečno odgovara jedna od njih.

Rušenje je i juče privuklo pažnju komšija i prolaznika, od kojih brojni na toj izuzetno prometnoj raskrsnici ne haju za postavljenu traku, nego se spokojno provlače ispod nje.

– Mi smo samo posmatrači, kažu dvojica momaka dok zagledaju ono što je ostalo od objekta i potvrđuju da nije imao građevinsku dozvolu i da je građen poslednjih desetak meseci.

Njihove navode juče su potvrdili u Sekretarijatu za inspekciju, nadzor i komunikaciju, u okviru kojeg posluje građevinska inspekcija. Uklanjanje je, kako tvrde, bilo zakazano za 29. novembar u 10 časova, ali s obzirom na nepredviđene okolnosti, izvršenje je trajalo celog dana i juče se nastavilo, navodi Sekretarijat bez preciziranja nepredviđenih okolnosti.

̶  Postupajući po prijavama građana o izvođenju bespravnih radova na navedenoj lokaciji, građevinska inspekcija izlazi na teren i zatiče izvođenje radova bez pribavljene građevinske dozvole na mestu izgorelog objekta. Inspektori su zatvorili  gradilište, o čemu su obavestili nadležno tužilaštvo i jedinicu policijske uprave. U daljem toku postupka, vršenjem kontrolnih inspekcijskih nadzora i obilascima lokacije, utvrđeno je da su bespravni radovi nastavljani, te je više od pet puta zatvarano gradilište  ̶  navela je inspekcija u pisanim odgovorima našem listu.

Ovaj slučaj bespravne gradnje prioritet je za rušenje, dodaju u Sekretarijatu, jer je objekat izgrađen na javnoj površini, čime je na „najgrublji način povređen javni interes”.

̶  Građevinski inspektori su konstatovali da je investitor u okviru bespravnog objekta zazidao i ulični hidrant, što je primer nemara i uzurpacije javne površine  ̶  naglasili su u Sekretarijatu i dodali da će troškovi rušenja biti naplaćeni od investitora.

Čak i stari restoran „Košnica”, koji je bio na istom mestu dok prošle godine nije izgoreo, trebalo je po nalogu inspektora Novog Beograda da bude porušen još 2016. zbog nelegalne gradnje, tvrde u Sekretarijatu.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn