NE SMIRUJE SE BURA OKO PROMENE OVE ULICE U NOVOM BEOGRADU: Zemunci neće Egipćane

NOVOBEOGRADSKA Zemunska ulica zvaće se tako još nekoliko dana, jer će prestonički odbornici u sredu glasati da novo ime ove saobraćajnice bude – Egipatska.
Ova odluka doneta je na nedavnom sastanku gradske Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, a sugrađani koji ovde žive protive se tome. Više od 400 ljudi potpisalo je peticiju protiv ove odluke i poslali su je Gradu sa molbom da se od ovog „krštenja“ odustane.

foto: Google maps

U njihovom apelu piše da smatraju kako Republika Egipat treba da dobije svoju ulicu u Beogradu, ali da to treba da bude neka nova i mnogo veća saobraćajnica. Nezadovoljni žitelji Zemunske dodaju da su za ovu odluku saznali putem društvenih mreža.
– Naša ulica od 400 metara ne predstavlja strateški značajnu ulicu da bi bila preimenovana u Egipatsku – navodi se u peticiji koju su potpisala 424 stanovnika Zemunske.

– Sa druge strane, promena imena štetila bi duhu Bežanije i Beograda koji se u ovoj ulici prenosi s pokolenja na pokolenje i predstavlja zatiranje istorijskog pamćenja i naših korena. Zemunska ulica je najstarija na Novom Beogradu.

Oni podsećaju da je Zemunska ulica najstarija na Novom Beogradu, te je to ime dobila 1930. godine. Ranije se zvala Staljinova, Đilasova, Save Kovačevića, ali je stari naziv vraćen, prema volji žitelja.
– Naziv je dobila jer je simbolično spajala čitav Donji Srem sa Zemunom, transferzala Surčinska – Vojvođanska – Tošin bunar – Ivićeva – Bežanijska – Zemun. U Zemunu postoji Bežanijska, a na Bežaniji Zemunska. I tu se nigde ne uklapa Egipatska. Ovom peticijom mi jednoglasno izražavamo želju da želimo da živimo u Zemunskoj i to ćemo braniti svim mogućim sredstvima – piše na kraju žalbe.

U obrazloženju ove odluke, gradska komisija kaže da je u pitanju inicijativa Ambasade Egipta u Beogradu, te da oni smatraju da bi imenovanje jedne ulice u srpskoj prestonici, koja bi nosila naziv Egipatska, označilo jačanje daljih aktivnosti po pitanju bilateralne saradnje dveju zemalja.

– Ovim činom bi se produbili i ojačali postojeći prijateljski odnosi Srbije i Egipta, koji se neguju još od vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih – piše u odluci.

POZNATA I PO TURNIRU
VEĆINA stanovnika ove ulice su starosedeoci koji su gradili Bežaniju i Novi Beograd i tu je odraslo nekoliko generacija, podsećaju potpisnici peticije.

– Deca ovu ulicu vole zbog fudbalskog takmičenja koje se organizuje svake godine od 1997. „Turnir Zemunska ulica“. U obzir treba uzeti i volju oko 400 mališana koji ovde žive i žele da im se ulica zove po njihovom sportskom turniru.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn