Neprihvatljivo je da tokom muzičkih događaja na Ušću, „zvoni“ ceo Novi Beograd: U svim lokalima se uvodi ovaj aparat

Od jeseni će u svim beogradskim restoranima, kafićima i klubovima biti postavljeni aparati koji će meriti nivo buke. Komunalni milicionari neće ići u kontrole, te tako ni vlasnici lokala neće moći da potplaćuju službenika da im ne piše kaznu zbog nesnosne buke.

Ubuduće će sve biti automatski, čim zvuk u lokalu pređe dozvoljeni nivo, to će se signalizirati gradskim službama i lokalu stiže kazna, prenose Novosti.

Ovu novu meru zaštite od prekomerno glasne muzike u ugostiteljskim objektima koji često zadaju glavobolje Beograđanima, naročito u delovima glavnog grada gde se nalaze brojni noćni klubovi, najavljuje gradonačelik Beograda Aleksandar Šapić.

„Biće ugrađen po jedan aparat u svaki restoran. Proputovao sam gotovo ceo svet, i znam da u Evropi ima gradova koji su mnogo atraktivniji po pitanju restorana i noćnih klubova nego Beograd, pa ni tamo niko ne ugrožava život stanovnika glavnog grada. Moramo da poštujemo svoje sugrađane. Niko nije protiv restorana i klubova, ali mora da se poštuje red. Neće više do pet ujutro da se čuje muzika sa „Bir festa“ i „Belgrejd mjuzi vika“, iako je grad pokrovitelj tih manifestacija. Rekao sam organizatorima da sledeće godine počnu u šest po podne i završe oko ponoći“, – objasnio je Šapić.

Prvi čovek prestonice ističe da je neprihvatljivo da, tokom muzičkih događaja na Ušću, „zvone“ ceo Novi Beograd i Zemun, ali i ostali delovi grada.

„Teško je uvesti red preko noći, ali ja od tog neću odustati dok god budem bio ovde. Ako posle mene dođe neko ko ne želi red, neka vrati sve onako kako je bilo“, rekao je gradonačelnik.

Borba Beograđana koji žele miran san i odmor protiv ugostitetlja koji ne mare za propise i puštaju preglasnu muziku danju i noću, leti i zimi, traje već nekoliko godina. Najpre su komunalni milicionari izlazili na teren po prijavama sugrađana, ali to nije urodilo plodom. Komunalci su prvo molili osoblje u restoranima i kafićima da utišaju muziku, što su ovi i radili. Međutim, čim bi se službenici udaljili, žurka bi se nastavljala.

Početkom prošle godine usvojen je Zakon o buci, a odbornici Skupštine grada tada su usvojili odluku prema kojoj je prestonica podeljena na šest akustičnih zona, gde dozvoljeni nivo buke zavisi od toga na kojoj lokaciji, odnosno zoni se nalazi objekat i da li se merenje obavlja danju ili noću. U skladu sa tim gornje granice izražene u decibelima variraju od 40, koliko je u zoni za relaksaciju, do 60, u zonama poslovnih i trgovinskih objekata i dečjih igrališta. Komunalni milicionari dobili su i specijalne merače buke, fonometre, kako bi im olakšali posao. Međutim, broj napisanih kazni u odnosu na pritužbe sugrađana bio je izuzetno mali.

Tagovi

Pročitajte još: