Nešto o enterijeru Kineskog kulturnog centra na Novom Beogradu

Na mestu nekadašnje kineske ambasade na Novom Beogradu, uništene tokom NATO bombardovanja 1999. godine, izgrađen je Kineski kulturni centar. Ovaj multifunkcionalni kompleks, prvi takav na Balkanu i jedan od najvećih u Evropi, posetili smo pre četiri godine kada je još bio fazi građenja.

Tada nismo imali prilike da zavirimo u enterijer, međutim zahvaljujući fotografijama Miloša Martinovića sada svi imamo mogućnost da vidimo kako izgleda unutar ovog neobičnog zdanja na Novom Beogradu.

Primenom amofrnih otvora, u enterijeru je dobijeno upravo ono što smo i očekivali – igra senki i svetlosti.

Zgrada se prostire na preko 32.300 kvadratnih metara bruto površine, organizovana u tri glavne celine: Kineski kulturni centar, restoran, hotel i poslovni prostor.

Objekat je dizajniran s naglaskom na modernu arhitekturu sa elementima tradicionalne kineske estetike, što je posebno vidljivo na ventilisanoj fasadi sa amorfnim i kružnim otvorima. Prefabrikovani elementi fasade, proizvedeni od lakog betona od strane turskog Fibrobetona, montirani su prema šemi koja evocira tradicionalni kineski pejzaž, pružajući zgradi jedinstven i prepoznatljiv izgled.

Primenom ovakvih otvora, u enterijeru je dobijeno upravo ono što smo i očekivali – igra senki i svetlosti.

Sadržaji su povezani koridorima, koji su okupani svetlošću sa plafona, kao i skulpturalnim stepeništima u beloj boji.

Kulturni centar, koji upravlja Ministarstvo kulture i turizma Kine, obuhvata prijemnu salu, višenamensku salu, biblioteku, galeriju i prostor namenjen edukativnim i izložbenim sadržajima. Sadržaji su povezani koridorima, koji su okupani svetlošću sa plafona, kao i skulturalnim stepeništima u beloj boji.

Ukupna površina kulturnog dela iznosi 3.700 kvadratnih metara i organizovana je u okviru prizemlja i prvog sprata. Ovi prostori, dostupni široj javnosti, mogu da prime oko 200 posetilaca, čineći centar pristupačnim mestom za kulturnu razmenu i obrazovanje.

Hotel i kineski restoran

Pored kulturnih sadržaja, kompleks uključuje i napredne poslovne prostore namenjene ekonomskim i privrednim predstavništvima, kao i hotelsko-apartmanski deo sa 19 apartmana i 35 soba koje služe za smeštaj diplomata, zaposlenih i gostujućih delegacija.

Restoran u okviru kompleksa nudi autentične kineske specijalitete.

Srpsko-kineska veza

Projektovanje i izvođenje radova povereni su domaćim firmama dok je dejno rešenje delo kineskih arhitekata. Glavni projektant je bio Energoprojekt Urbanizam i Arhitektura AD, dok je izvođenje radova obavila Energoprojekt Visokogradnja AD. Za stručni nadzor bio je zadužen Mašinoprojekt Kopring AD iz Beograda.

Investicija kineske kompanije Shandong Hi-Speed Group iznosila je oko 45 miliona evra.

Tagovi

Pročitajte još: