NETO USKORO U SVOJOJ ULICI NA NOVOM BEOGRADU: Spomenik prvom predsedniku Angole biće postavljen sredinom ovog meseca

ODBORNICI Skupštine grada na poslednjoj sednici usvojili su odluku o podizanju spomenika Agostinu Netu, prvom predsedniku Nezavisne Republike Angole.

On će se nalaziti u istoimenoj ulici na Novom Beogradu, u parku između brojeva 22 i 44, a skulptura je predstavljena polovinom novembra na platou ispred Skupštine grada. Kako je ranije najavljeno, spomenik će na novu lokaciju biti postavljen polovinom januara.

Spomenik se podiže sredstvima Ambasade Angole u Beogradu, koja je i inicirala postavljanje ovog obeležja. Ulica Agostina Neta prolazi kroz novobeogradske blokove 67 i 70, od reke Save do železničke pruge i duga je 1.500 metara.

– Angola je naša prijateljska zemlja sa kojom decenijama unazad gajimo bliske bilateralne odnose – istakao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

– Ova zemlja je uvek bila tu kad je trebalo da se pomogne Srbiji, bila nam je podrška u Ujedinjenim nacijama prilikom svih rezolucija, odluka i glasanja.

Agostino Neto bio je najznačajnija ličnost Angole u 20. veku, lekar, pisac i veliki državnik. Bio je predsednik prvog Narodnooslobodilačkog pokreta Angole, koji je 1975. godine postao prvi predsednik tadašnje Narodne Republike Angole, te je i posle njegove smrti, 10. septembra 1979. godine, nastavio da bude obavezna referenca za svakog Angolca i izvor inspiracije novim generacijama. Njegov rođendan, 17. septembar, u ovoj afričkoj zemlji je državni praznik, Dan nacionalnih heroja.

IDEJA JOŠ 2017.

KOMISIJA za spomenike i nazive trgova i ulica, na sednici održanoj 6. jula 2017. godine, razmatrala je i usvojila inicijativu Ambasade Republike Angole u Beogradu da se podigne spomenik Agostinu Netu. O sprovođenju usvojene odluke staraće se Sekretarijat za kulturu, Zavod za zaštitu spomenika, Urbanistički zavod i „Zelenilo“.

 

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn