NIŠTA OD PRODAJE PARCELE U OVOM BLOKU NA NOVOM BEOGRADU!

Republička direkcija za imovinu koja je prošlog meseca oglasila otuđenje zemljišta od oko 75 ari prekoputa Sava centra poništila oglas, razlog nepoznat

Šest dana uoči roka za dostavljanje pisanih zatvorenih ponuda za otuđenje parcele od 7.485 kvadratnih metara u javnoj svojini u novobeogradskom Bloku 19a Republička direkcija za imovinu (RDI) je poništila oglas koji je objavila sredinom prošlog meseca.

Reč je o prodaji placa (zelene površine) koji se nalazi u površinama ostalih namena zona komercijalnih sadržaja u službi obrazovanja u okviru koje se mogu planirati privatne predškolske ustanove, osnovne škole, srednjoškolske i visokoškolske ustanove, uz obavezu izrade urbanističkog projekta.

Šta je razlog za ovakvu odluku RDI-ja nije poznato niti je u dokumentu – poništaj oglasa – koji je objavljen na zvaničnom sajtu ove institucije navedeno bilo šta što bi potencijalno ukazalo na ovaj potez.

Ovim oglasom poništava se u celosti oglas broj 38 za sprovođenje postupka izbora najpovoljnijeg ponuđača za otuđenje neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije radi izgradnje, posredstvom prikupljanja pismenih ponuda – navedeno je na internet stranici Republičke direkcije za imovinu.

STANARI BLOKA PROTIV PRODAJE

Za žitelje Bloka 19a koji su prethodnih dana ustali protiv prodaje parcele za koju kažu da je njihova livada i štit od blizine auto-puta i prevelikog zagađenja poništaj oglasa je neočekivana, ali i dobra vest.

Nismo se nadali da će oglas biti poništen i sve to je i dalje pod velom neke tajne. Kako bilo, mi pratimo situaciju i nastavljamo da prikupljamo potpise protiv bilo kakve izgradnje na jednoj od četiri livade, zelene površine, ispred naših zgrada. Pripremili smo i apel koji ćemo ovih dana uputiti nadležnim gradskim i republičkim institucijama jer ne želimo da se za pet ili deset godina ponovi ovakav oglas. Zahtevamo da se promeni namena tog zemljišta i da bude javna i zelena – ističe za Politiku Marija Todorović, stanarka Bloka 19a koja se pridružila brojnim komšijama u borbi da zaštite, kako kažu, zelenu oazu sa 120 stabala koja su žitelji tog dela Novog Beograda tik uz „Gazelu” posadili.

U apelu su, između ostalog, naveli da traže da RDI poništi postupak otuđenja oko 75 ari zemljišta, a da grad razmotri sve mogućnosti za preuzimanje, odnosno otkup te katastarske parcele koju bi potom „mogao urediti u javnom interesu građana i u skladu sa zaštitom životne sredine u urbanom jezgru, vodeći računa o Bloku 19a kao arhitektonsko-urbanističkoj celini”.

Tagovi

Pročitajte još: