Noć kada se na NATO nišanu našao simbol Novog Beograda: Pre 24 godine projektili su zasuli zgradu „Ušće“

Tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

Među metama je bilia i zgrada CK, odnosno poslovni centar „Ušće“, koji se našao na udaru na današnji dan pre 24 godine.

Bombardovanje jednog od simbola Beograda
Tog 21. aprila 1999. godine, u 3.15, zgrada „Ušće“ je raketirana i tom prilikom je pretrpela ozbiljna oštećenja.

Čuveno „Ušće“, jedan od simbola Beograda, te 1999. godine bilo je stecište nekoliko medijskih kuća, zbog čega se pričalo da je zgrada „obeležena kao legitiman cilj“.

Zgrada je gađana sa više projektila, pogođeni su krov i donji spratovi, dok su se ploče spratova kroz koje su rakete prošle urušile.

– Pri vrhu zgrade zjapila su prazna prozorska okna, a zidovi su bili ulepljeni od gareži – sećanje zaposlenih čuva bolne uspomene na ovaj događaj.

Iako je prizor bio zastrašujući – svedoče priče očevidaca, vatrogasaca i spasilaca koji su posle prvog udara ušli u zgradu – u bombardovanju te večeri srećom nije bilo nastradalih.

Na meti NATO aviona našla se još jednom, 27. aprila u 1.05. Zgrada CK zasuta je sa ukupno 12 „tomahavk“ raketa u ta dva napada.

Poslovni centar „Ušće“ stoji i danas na istoj konstrukciji izvorne zgrade koja je bila sedište Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, a u svojoj višedecenijskoj istoriji je čak tri puta izbegla propast.

 

Tagovi

Pročitajte još: