Nova dojava o bombi u školi na Novom Beogradu: „Na meti“ su već TRI NEDELJE, roditelji u strahu ne šalju decu u školu

Neverovatno, ali dojave o bombama u OŠ „20. oktobar“ se nastavljaju i dalje i to je već tri nedelje da im ovakve pretnje stižu svakodnevno, čak i više puta tokom dana. U školu je, kako saznajemo, upravo stigla nova, više se ne zna koja po redu dojava o bombi za ove tri nedelje.

Kako saznajemo, i đaci i zaposleni su evakuisani, škola je u potpunosti ispražnjena, a došla je i kontradiverziona (KD) ekipa MUP-a da pregleda školu, kako bi druga, popodnevna smena mogla da nastavi sa nastavom.

Podsetimo, pre oko tri nedelje ponovo su postale aktuelne dojave o bombama, najčešće u školama, a posebno je „na meti“ OŠ „20. oktobar“, inače najveća škola u Srbiji, gde su dojave bukvalno svakog dana.

Svaka ovakva dojava, iako je policija prisutna u samoj školi i oko nje 24 časa, zahteva određenu proceduru, što podrazumeva evakuaciju i kompletan pregled škole, tako da su deca izgubila dosta od nastave.

Otkriveno gde se nalazi server

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal otpočelo je istragu o pretnjama koje se upućuju osnovnim školama na teritoriji Beograda. Prema saznanjima „Blica“ sve dosadašnje pretnje upućene su mejlom i sa servera, odnosno IP adrese koja nije u Srbiji. To ne znači da je pošiljalac i zaista u stranoj državi.

U Osnovnoj školi „20 oktobar“ i oko objekta podignut je nivo bezbednosti. Izvor „Blica“ navodi da su u pregledu učionica i prostorija škole korišćeni i psi. Svim školama još ranije poslati su protokoli o postupanju u slučaju dojava o bombama. Ceo proces kreće od direktora koji je dužan da odmah obavesti nadležna ministarstva, prosvete i MUP.

Tokom prošle nedelje u OŠ „20 oktobar“ održan je niz sastanaka na kojima su prisustvovali predstavnici MUP, prosvete, školske uprave i roditelja.

Roditelji i deca u strahu
Pojedini roditelji su prestali da šalju decu u školu a kao razlog izostanka naveli upravo upućivane pretnje. Prema nezvaničnim procenama broj dece koja nisu u školi je manji od pet odsto.

Pojedini roditelji sa kojima je Blic razgovarao kažu da je protekle nedelje vladao haos i da su iz škole usred radnog vremena upućeni pozivi da ko može dođe po decu. Od pre dva dana u ovu školu je upućen i psihološki tim, čiji je cilj savetodavni rad sa svima kojima je potreban.

Zbog čestih dojava, tokom prošle na jedna dan je u potpunosti obustavljena nastava, kako bi se i đaci i nastavnici pripremili za onlajn nastavu, ali je uveče odlučeno da će se broj pripadnika MUP-a u samoj školi i i oko njen poveća, i roditeljima je preneto da je škola bezbedna.

Međutim, već sutradan je usledila nova pretnja i nova evakuacija, što se nastavilo do danas.

Tagovi

Pročitajte još: