Novi Beograd će se grejati iz TENT: Potpisan ugovor o novom toplovodu

Direktor JKP „Beogradske elektrane“ Vanja Vukić i direktor JP „Elektroprivreda Srbije“ Miroslav Tomašević juče su potpisali Ugovor o izgradnji nedostajuće infrastrukture i regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi sa realizacijom Projekta toplovoda Obrenovac – Novi Beograd.

Izgradnja toplovoda od najveće srpske termoelektrane „Nikola Tesla A“ do toplane „Novi Beograd“ jedan je od najznačajnijih nacionalnih energetskih projekata, koji će povezivati proizvodne kapacitete „Elektroprivrede Srbije“ i „Beogradskih elektrana“, prenose Novosti.

Toplotna energija iz TENT biće iskorišćena za snabdevanje značajnog dela sadašnjeg konzuma „Beogradskih elektrana“, i to prevashodno područja Novog Beograda, Zemuna i potrošača na prostoru desne Savske padine.

Projekat obuhvata rekonstrukciju blokova i izgradnju izmenjivačke stanice u TENT, izgradnju predizolovanog toplovoda dužine 28 kilometara, dve prepumpne stanice (Boljevci, Ostružnica) i pumpno-izmenjivačke stanice u toplani „Novi Beograd“. Ugovor o Projektu izgradnje toplovoda Obrenovac – Novi Beograd zaključen je 9. januara 2020. godine između JKP „Beogradske elektrane“, Grada Beograda i izvođača radova „Power Construction Corporation of China“.

Direktna dobit projekta, ističu u „Beogradskim elektranama“, biće smanjena potrošnja prirodnog gasa u proizvodnji toplotne energije u toplani „Novi Beograd“ i povećana energetska efikasnost TENT kroz kogenerativni rad, odnosno istovremenu proizvodnju električne i toplotne energije, što dovodi do značajnih pozitivnih efekata na životnu sredinu i smanjenje zagađenja vazduha u prestonici.

Projektom je predviđeno da se iz blokova A3 – A6 termoelektrane „Nikola Tesla A“ (TENT A) preuzima toplotna energija (kapacitet sistema za prenos toplotne energije do toplane „Novi Beograd“ je 600 megavata) i da se transportuje do toplane na „Novom Beogradu“.

Ciljevi ovog važnog projekta za prestonicu su supstitucija uvoznog prirodnog gasa sa raspoloživom toplotnom energijom iz TENT, povećanje energetske bezbednosti i pouzdanosti sistema daljinskog grejanja, kao i smanjenje štetnih emisija na području glavnog grada

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn