Novi Beograd dobija kongresnu dvoranu sa 4.050 mesta – U septembru otvaranje „Plave sale“ Sava centra

Rekonstruisana „Plava dvorana“ Sava centra, koja će moći da primi 4.050 posetilaca, biće otvorena 3. septembra, a jedan od prvih događaja biće i koncert popularne Konstrakte i benda Zemlja Gruva. Otvaranje „Plave dvorane“ predstavlja i završetak kompletnog renoviranja Sava centra u koji je uloženo 120 mil EUR.

– Otvaranjem „Plave dvorane“ Beograd i Srbija mogu biti domaćini velikih kongresa i događaja sa po više hiljada učesnika. Od novembra prošle godine, kada je otvoren Sava centar imali smo više od 150 događaja – rekla je Kristina Milinčić, generalna direktorka Sava centra.

Obnovljena Plava dvorana je većeg kapacitata, sada ima ukupno 4.050 sedećih mesta, opremljena je tehnikom poslednje generacije, sa unapređenom akustikom i najvećim bioskopskim 3D platnom u regionu. Novina su VIP lože sa 110 mesta, kao i dodatni redovi u parteru, koji su doprineli povećanju kapaciteta gledališta.

U dvorani je moguće organizovati koncerte, filmske projekcije, predstave, mjuzikle, kao i velike svetske kongrese i konferencije.

– Za kompletan turizam Srbije izuzetno je značajna obnova Sava centra i otvaranje „Plave dvorane“. Osetili smo koliko su one godine kada Sava centar nije bio u funkciji uticale na broj poslovnih gostiju. Jedan poslovni turista dnevno potroši 300 do 350 EUR – navela je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Osim zbog kongresnog turizma, ovakav objekat je, kako dodaje, značajan i zbog manifestacionog turizma, jer svaki treći turista koji dolazi u našu zemlju poseti i neku manifestaciju.

Sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić istakla je da je „Plava sala“ oduvek bila mesto gde se slavila kultura u svom najčistijem obliku.

– Stoga s radošću očekujemo otvaranje, a raduje me i prepoznavanje važnosti ulaganja u ovakve objekte od strane privatnih kompanija – navela je Mihailović Vacić.

Jedan od privih događaja koji će se odžati u „Plavoj dvorani“ jeste koncert Konstrakte i benda Zemlja Gruva koji je zakazan za 19. septembar.

– Još od 2022. godine želeli smo da napravimo beogradski koncert, ali nismo imali adekvatan prostor, ili je preveliko, ili je premalo. Zato sada mogu da kažem: evo saće, evo saće – rekla je umetnica u svom maniru.

Tagovi

Pročitajte još: