NOVI BEOGRAD DOBIO JOŠ 100 SADNICA: Donatori i grad šire svest o važnosti gradskih šuma

Plan je da do 2030. godine Beograd ima pošumljenost preko 22 odsto.

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović i zamenik predsednika Skupštine grada Igor Jovanović učestvovali su danas u sadnji sto sadnica vrbe.

Zahvaljujući donatorima, Udruženju „Karika“ iz Beograda i „Ženskoj inicijativi“ iz Trstenika, vrbe su posađene na desnoj obali Dunava u Novom Beogradu. U akciji sadnje učestvovali su i predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine i „Zelenila – Beograd“.

Vesna Vidović je podsetila da je Sekretarijat za zaštitu životne sredine u poslednjoj deceniji pošumio više od sto hektara šumskog zemljišta na teritoriji Beograda, sa preko 250 hiljada šumskih sadnica i deset tona semena žira, kao i više od tri hiljade drvorednih sadnica.

„Naš plan je da do 2030. godine imamo pošumljenost Beograda preko 22 odsto, ne računajući javne zelene površine. Godine 2019. usvojen je Plan generalne regulacije sistema zelenih površina grada Beograda, u skladu sa kojim Sekretarijat za zaštitu životne sredine radi na aktivnostima pošumljavanja. Parcele na kojima će se saditi u narednom periodu su u vlasništvu Grada, ukupne površine oko sedamdeset hektara. Na njima će biti posađeno oko 16.500 sadnica drveća i oko 27 hiljada sadnica ‘u spratu’ žbunja. Ovim planom predviđeno je pošumljavanje velikih površina u cilju zaštite od poplava i klizišta i formiranja zelenog prstena grada“, rekla je za Beoinfo Vesna Vidović.

Zahvalila je donatorima, naglasivši da ovom akcijom podržavaju rad na tome da se podigne kvalitet životne sredine u Beogradu, da se bolje adaptira na klimatske promene, umanji opasnost od poplava, poveća pošumljenost i poboljša kvalitet šuma.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn