Novi Beograd izbliza: Besplatne kartice, bezbednost i planirane novine na bazenima 11.april

Već puna dva meseca Beograđani mogu da dobiju personalizovanu sezonsku kartu za otvorene bazene i to potpuno besplatno.

Tako će biti i do kraja leta a besplatan ulaz na otvorene bazene najvećih sportskih centara u Beogradu od početka do kraja letnje sezone najavio je još ranije gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

„Postignut je dogovor sa sportsko-rekreativnim centrima koji imaju otvorene bazene. Kada na kraju sezone podvučemo crtu i saznamo broj posetilaca koji je korišćenjem gradske kartice ulazio na bazen, tada ćemo svima da isplatimo potrebne iznose. Besplatan ulaz je na devet gradskih bazena, uključujući i one u Mladenovcu, Lazarevcu i Obrenovcu“, rekao je gradonačelnik, navodeći da ima dovoljno propusnica koje se besplatno dele građanima.

„Svako može da ode do svoje opštine ili bilo koje druge opštine, i da tamo izvadi svoju propusnicu za bazen. Za decu je potrebna zdravstvena knjižica, za odrasle lična karta“, rečeno je iz kabineta gradonačelnika.

Kartice, koje važe svaki dan tokom letnje sezone u periodu od 12 do 19 časova, mogu se izvaditi u bilo kojoj opštini, nevezano od mesta stanovanja, a bazeni koje građani mogu besplatno da koriste su „25. maj“, „Tašmajdan“, „Olimp“, bazen u Sportskom centru Voždovac, „Košutnjak“, kao i bazeni u sportskim centrima u Mladenovcu, Lazarevcu i Obrenovcu, ali i „11. april“ na Novom Beogradu.

„Bezbednost na prvom mestu“

Upravo je bazen u Sportskom centru „11. april“, aktivan od 1979. godine, jedna od omiljenih gradskih destinacija za sve Beograđane, što pokazuje veliki broj posetilaca na dnevnom nivou, ali i planirani infrastrukturni radovi na proširenju i izgradnji dodatnih kapaciteta ovom sportsko-rekreativnom centru.

Direktor službe sporta i rekreacije ovog objekta, Mića Perišić, za portal b92.net pojašnjava celokupnu proceduru koja će omogućiti svim posetiocima da u ovom bazenu uživaju potpuno besplatno tokom cele letnje sezone.

„Zaista nije komplikovano. Nakon što u opštini preuzeme besplatne personalizovane kartice, dovoljno je da na bazenu samo date na uvid neki lični dokument, nakon čega će vam na blagajni izdati kartu za bazen koja treba da se očita na validatoru. Tako će konkretne rezultate i podatke o broju posetilaca na kraju sezone imati i Grad Beograd i bazeni“, objašnjava Mića, ne želeći da licitira sa brojem posetilaca, ali uveren da su kartice zaista doprinele većem broju poseta svim gradskim bazenima.

Veći broj poseta znači i dodatan oprez kada su u pitanju uslovi na samom bazenu.

Perišić uverava da su preduzete sve neophodne mere kako bi se kupačima omogućio relaksiran boravak na bazenu.

„Jednom do dva puta nedeljno Gradski zavod za zaštitu zdravlja uzima uzorak vode, pri čemu se vrši kompletna bakteriološka i hemijska analiza vode, nakon čega se podaci obrađuju i izvode rezultati“, kaže Perišić.

Do sada, kaže, nije bilo nikakvih problema, a bazen je svake godine uspeo da obnovi neophodne dozvole.

Pored sanitarnih, posebna pažnja se obraća se i na bezbednosne uslove, koje sportsko-rekreativni centar ipak ne može da kontroliše do samog kraja.

Zbog toga Perišić poziva na posebnu pažnju i oprez prilikom boravka na jednom od omiljenih beogradskih kupališta.

„Moja prepruka je da se posetioci striktno pridržavaju kućnog reda na plivalištu. On je jasno istaknut. Ne mogu da dolaze u alkoholidanom stanju ili bolesni. To stvara opasnost ne samo za njih, već i za druge posetioce. Takođe, pozivam ljude da na bazenu ne koriste rekvizite i da zaista paze da ne ugroze nekoga. Na prvom mestu je bezbednost ljudi i to je moj apel svima onima koji žele da dođu na bazen“, govori direktor službe sporta i rekreacije za portal b92.net.

Najveće priznanje sjajnoj sezoni jesu brojni posetioci ovog objekta, među kojima se najviše ističu naši mladi sugrađani.

„Ove godine ću dva puta ići na more ali, do tada, zagrevamo se, ili bolje reći – hladimo se na bazenu. Kao što vidite, atmosfera je sjajna, muzika je jako dobra, tu su i kvalitetne ležaljke i suncobrani, može da se popije kafa, sok, da se pojede nešto u pauzi između kupanja. Ovaj bazen ima sve što jedan ozbiljan bazen na otvorenom treba da ima“, prokomentarisao je jedan od kupača.

Ipak, kako bi se dodatno unapredio doživljaj, ne samo na bazenu, već i u celom Sportsko-rekreativnom centru „11. april“, predviđene su određene novine, a konkretni koraci već su započeti izlaganjem na javni uvid Nacrta izmena i dopuna Plana detaljne regulacije za pomenuti kompleks, od strane Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Beograda.

Predviđeno unapređivanje kompleksa komentarisao je i gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić.

„Za sportski centar ’11. april’ se završava konačni projekat, na osnovu koga će ovaj centar sa tri zatvorena bazena, koliko ih sada ima, dobiti ukupno osam. Nadam se da ćemo za neke tri-četiri godine, kada budemo ponovo bili ovde, moći da kažemo da se nalazimo na mestu velikog i kompleksnog sportskog centra i da će to biti nešto što ja, koji sam kao sportista mnogo putovao, nisam video nigde na svetu. Mislim da Srbija i njeni sportisti to zaslužuju“, rekao je gradonačelnik.

Tagovi

Pročitajte još: