Novi Beograd kakav ne poznajemo

Stare kapije od kovanog gvožđa, skrivene, uske ulice sa privatnim kućama i ponekom vremešnom vilom, deo grada obrastao u zelenilo, sa mnogo puzavica, bašta i pogledom na veliki park.

Ovaj skriveni kutak grada ne nalazi se negde na Starom gradu, već umetnut između nebodera hipermodernog “Beograda na vodi” i elitne poslovne zone Novog Beograda!

Deli ih reka Sava…

A tik preko starih krovova i dimnjaka možete videti zgrade i sa te strane Save na kojoj je ovaj kraj – novogradnju i simbole onog Novog Beograda koji poznajemo: Interkontinental, Ušće, Hajat…

Ovo naselje je najstariji deo Novog Beograda, stihijski nastao daleko pre nego što je ideja o velikom gradu sa bulevarima i blokovima, koji će zameniti močvaru, uopšte i počela da se realizuje. To je bio kraj uz reku i blizu tadašnjeg Sajmišta, ali ne može se reći da pripada onome što sada poznajemo kao “staro sajmište” – od ovog kompleksa funkcionalno je i fizički odvojeno starim “tramvajskim” mostom, još od 1942. godine.

Danas možemo da čitav kraj smatramo zametkom Novog Beograda i prvim predratnim “preskakanjem” Save za potrebe stanovanja, koje je pod posleratnim imenom Blok 18 ostalo izvan klasične blokovske šeme Novog Beograda kao trag prohujalih vremena i nekog drugog poretka.

Iako je Bežanija starije naselje od ovoga, moramo imati u vidu da je ona u vreme kada su se ove kuće i vile kraj Save gradile bila – selo daleko od Beograda i Zemuna.

Pre nego što su ovde počele da se grade prve kuće početkom tridesetih godina 20. veka, prostor današnjeg naselja bio je austrougarsko kupalište.

Ovaj kraj grada može da se pohvali prelepim Parkom Republike Srpske i posebnim pogledom na reku, Beograd na vodi i savske mostove. Granice su Stari savski (ex železnički) most i Gazela, odnosno Zemunski put, koji će u budućnosti postati bulevar.

Ova dva mosta omeđuju naselje, ali ga i skrivaju, budući da se s jedne strane nalazi pomenuto Staro sajmište, a sa druge strane razni industrijski objekti, parkinzi i krivudava ulica koju najbolje poznaju vozači jedine GSP linije koja se u ovaj kraj “zavlači” – broj 60.

Mnogi, zapravo, i ne znaju da tu postoji naselje koje možda može da zaliči na razne delove grada, ali najmanje na Novi Beograd.

Čitav ovaj kraj se prostire na čak 13 hektara prostora. Tu su smeštene porodice koje uživaju u činjenici da imaju svoju kuću, dvorište i baštu, a centar grada im je na 5 minuta vožnje.

Svi zajedno su dobre komšije i poznaju se kao u bilo kom manjem mestu. U spomenuti autobus 60 ne ulazi se bez “Dobar dan”, a vozač skoro pa poznaje gotovo sve putnike.

Ulice koje se ovde nalaze su Dragana Jeftića, Zarija Vujoševića, Ivana Markovića Irca, Sadika Ramiza, Slavka Šlandera i Brodarska.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn