Novi Beograd nisu samo beton i soliteri, iznenadiće vas se po čemu je i zvanično ova opština NAJ

Iako ćete od većine Beograđana čuti da je Novom Beogradu samo beton i soliteri i da ga upravo iz tog razloga mnogima ne prija, ova opština zapravo važi za najzeleniju naseljenu opštinu u prestonici!

Novi Beograd je 8,5% svoje površine ustupio parkovima, velikodušno u odnosu na druge naseljene opštine! Ova opština prostire se na 4.096 hektara, a ukupno 3,47 km² obuhvaćeno je zelenim površinama. Najveći deo ove površine pripada parku Ušće.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u ovoj opštini živi 214.506 stanovnika, pa to znači da svaki stanovnik ove opštine za sebe ima oko 16 metara kvadratnih svoje zelene oaze!

Kamen temeljac Novog Beograda postavljen je 1948. godine, dok je 4 godine kasnije ova opština i osnovana. Ona predstavlja najmlađu presoničku opštinu u smislu urbanističke, savremen izgradnje.

Upravo je to, smatra Marko Stojčić, glavni urbanista Grada Beograda, i razlog zašto je bilo moguće tamo ostaviti najviše prostora za zelene površine.

– Novi Beograd je opština koja se jedina razvijala po savremenim principima urbanizma. Upravo iz tog razloga, nju je bilo moguće izgraditi prema modernističkom konceptu koji nalaže ostavljanje zelenih prostora između stambenih zgrada – kaže Stojčić.

Kako dodaje, opštine u kojima veliku površinu zauzimaju šume, poput Zvezdare, Čukarice ili Rakovice, možda u suštini i jesu zelenije, ali kada se posmatra iz strogo urbanističkog ugla, Novi Beograd je svakako ispred njih.

To znači da on ima najveći broj zelenih površina u svojim naseljenim delovima.

Iz JKP Zelenila takođe potvrđuju da je među 10 opština koje su u njihovoj nadležnosti, Novi Beograd jeste ona koja je najviše pokrivena zelenilom.

Paradoksalno, grupa Riblja čorbaje osamdesetih godina snimila je pesmu koja govori o depresiji čoveka koji mrzi svet jer je okružen betonom Novog Beograda.

Pesma se zove „Neću da živim u Bloku 65“, a stih „Komarce na zidu pretvaram u fleke, suviše asfalta da stignem do reke… Neću da živim u Bloku 65, mrzim ceo svet!“ je izgleda samo obojen rasprostranjenim predrasudama koje izgleda nisu ni blizu istini.

Izvor: Blic

Tagovi

Pročitajte još: