NOVI BEOGRAD POSTAO POSLOVNI CENTAR PRESTONICE: Pogledajte koje su „TOP“ delatnosti

U PRVOJ polovini ove godine, od januara do jula, u glavnom gradu je osnovano 29,18 odsto više privrednih društava, a 39,16 odsto je povećan broj preduzetnika, u odnosu na isti period prošle godine, saznajemo u Agenciji za privredne registre.

pixabay.com

Međutim, prema podacima APR, u isto vreme i više privrednih subjekata je stavilo katanac na firme – 13 odsto privrednih društava i 9,5 odsto preduzetnika. Zanimljivo je da su iste delatnosti na listi sa najviše novih firmi, a i onih koje su zatvorene. Na prvom mestu su trgovine na veliko.

Za prvih šest meseci ove godine prestonica je bogatija za 3.200 preduzeća i 5.689 preduzetnika. U isto vreme, 868 privrednih društava je zatvorilo svoja vrata i 2.934 preduzetnika.

Da je Novi Beograd postao novi poslovni centar prestonice, govore i podaci da je ubedljivo najviše novih firmi, od početka godine, registrovano u ovoj opštini – 669, kao i 821 zanatska radnja ili manja trgovina. U istom periodu iz registra je izbrisano 149 preduzeća i 302 „gazde“ u ovoj opštini.

Zanatlijama, malim preduzetnicima su, posle Novog Beograda, najinteresantniji Zvezdara gde ih je u registru još 594, Voždovac – 588, Palilula – 585, Zemun – 504, Čukarica – 503. Najmanje novih privrednika je u prigradskim opštinama. Na Paliluli je najviše zatvorenih radnji i salona – 335, zatim Voždovcu – 313, Zvezdari – 293, Čukarici – 277.
Top delatnosti za preduzeća, firme, komapanije su – nespecijalizovane trgovine na veliko, računarsko programiranje, konsultanske aktivnosti u vezi s poslovanjem, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, restorani i pokretni ugostiteljski objekti, konsultanti u informacionim tehnologijama inženjerske delatanosti, iznajmljivanje nekretnina, drumski prevoz tereta i reklamne agencije.

Najviše malih preduzetnika je iz oblasti konsultanskih aktivnosti u vezi s poslovanjem, računarskog programiranja, taksi prevoza, restorana i splavova, frizerskih i kozmetičkih salona, proizvodnja kinematografskih dela, audio-vizulenih proizvoda i TV programa, inženjerske delatnosti, dizajnerske i drumski prevoz tereta.Prošle godine je u registru APR bilo 4.993 novih privrednih društava i 8.517 preduzetnika, a ugašeno je 3.502, odnosno 5.226.

RUSKE FIRME SE MNOŽE

OTKAD je započeo sukob u Ukrajini, od 24. februara do 1. avgusta, registrovano je osnivanje 516 privrednih društava u kojima su osnivači pojedinci i pravna lica iz Ruske Federacije, kao i 1.150 preduzetnika koje su registrovala fizička lica s ličnim dokumentima izdatim u Ruskoj Federaciji. Najviše ih je sa sedištem u Beogradu, ali ih ima i u Novom Sadu, Nišu i drugim gradovima širom Srbije.

– Ako se uzmu u obzir podaci da je u Registru privrednih subjekata, koji vodi APR, trenutno registrovano više od 434.400 aktivnih privrednih subjekata u Srbiji, kao i da je u prvih šest meseci ove godine osnovano oko 5.600 privrednih društava i 20.000 preduzetnika, možemo steći pravu sliku o tome koji je udeo ovih subjekata iz Rusije u ukupnom broju.

Tagovi

Pročitajte još:

Free Porn
Free Porn