Novi Beograd uskoro dobija registar hranitelja napuštenih i divljih životinja

Gradska opština Novi Beograd postaće uskoro prva opština u Srbiji koja će imati registar obučenih hranitelja napuštenih i divljih životinja.

Lokani tim volontera ARS NBGD koji je formiran na osnovu saradnje opštine i Udruženja Animal Rescue Serbia, pozvao je građane Novog Beograda da se priključe timu volontera i prođu kratku obuku posle koje dobijaju licencu obučenih hranitelja životinja.

N

Aleksandar Gavrić, predsednik ARS Srbija, ističe da hranitelji ne moraju biti članovi ARS tima, te da mnogo građana hrani životinje i zbog toga neretko ulazi u konflikt s komšijama koji smatraju da im se time stvara komunalni nered, pa će tako jedno od pitanja prilikom popunjavanja upitnika za prijavu biti i to da li su već imali neke probleme na mestu na kom hrane životinje.

Prema rečima Gavrića, veoma je bitno da ljudi koji rade tako human čin, znaju kako i gde da hrane životinje. Time se izbegava da na improvizovanim hranilištima ostane gomila hrane, razbacanih šerpica ili da se na tim mestima skupljaju izgladnele životinje.

Hranitelji mogu očekivati i određeni stepen pomoći i zaštite, u skladu sa potrebama i mogućnostima lokalnog ARS NBGD tima, jer će gradske i opštinske javne službe biti upoznate sa naporom volontera da se pomognete napuštenim i divljim gradskim životinjama.

Kad je reč o članstvu u lokalnom ARS timu, članovi pored posebne legitimacije mogu da dobiju i obeležja ARS NBG tima, koji je već pokrenuo nekoliko značajnih akcija. Između ostalog, upućen je apel vlasnicima kućnih ljubimaca da vode računa o higijeni, pa je u zgradama i na prikladnim mestima na Novom Beogradu, zalepljeno 5.000 plakata sa porukom: „Pokupi da te se pas ne stidi“, a volonteri ARS NBGD pokrenuli su i radionice sa najmlađim sugrađanima na temu bezbednog i odgovornog negovanja kućnih ljubimaca.

Sve informacije o radu udruženja za zaštitu životinja i lokalnog ARS NBGD tima zainteresovani građani mogu pronaći na internet adresi https://www.animalrescueserbia.org/ars-novi-beograd/ dok je formular koji je potrebno popuniti da bi se građani prijavili za hranitetlje životinja, na linku
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScgwi4w-3AeuGJ04ud5qwA9xt-NvKVCsrpWFUl4JB2yyTjRcw/viewform

Tagovi

Pročitajte još: